Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 28 januari 2017
  • Tot en met: 14 mei 2017
  • Locatie: Museum de Fundatie

Collectie - Combinaties en Confrontaties

Onder de titel ‘Combinaties en confrontaties’ toont Museum de Fundatie een selectie werken uit het begin van de negentiende eeuw tot heden. De werken worden paarsgewijs gepresenteerd. De tweetallen nodigen de bezoeker expliciet uit tot kijken en vergelijken. Waar in het ene geval de overeenkomsten tussen beide kunstwerken voorop staan, vallen in een ander geval juist de tegenstellingen op.

 Zo hangt een bijna impressionistisch zeegezicht van William Turner naast een gedetailleerd romantisch landschap van Barend Cornelis Koekkoek. Twee gestileerde figuren op een doek van Asger Jorn worden gespiegeld aan twee al even gestileerde dansers in een beeld van Lynn Chadwick, terwijl de Papillons van Valentine Prax gepaard zijn aan het gelijknamige schilderij door Francis Picabia. Een geschilderd zelfportret van Paul Citroen gaat op zijn beurt de confrontatie aan met een gefotografeerd portret van Andy Warhol door Barbara Klemm. Het monumentale La Guerre Japonaise van Jan Cremer is gecombineerd met een gebeeldhouwde Tête de Guerrier door Germaine Richier.

Speciale aandacht gaat uit naar de recente verwerving van Gewitterfront van de Leipziger schilder Neo Rauch. Dit schilderij uit 2016 werd onlangs gekocht met financiële steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en VSBfonds. Hier wordt het doek geconfronteerd met Vrouw in profiel, voor 'Zonnebloemen' van Van Gogh uit 1918 door Isaac Israels. Waar de knielende tamboer door Rauch getuigt van een zeker cultuurpessimisme en maatschappijkritiek, viert Israels met zijn werk de tijdloze schoonheid van het vrouwelijk naakt en de schilderkunst van Van Gogh. Beide topwerken demonstreren zodoende zowel de rijkdom als de reikwijdte van de museumcollectie.


  • Vanaf: 28 Jan 2017
  • Tot en met: 14 May 2017
  • Locatie: Museum de Fundatie