Museumles De verstrooide verzamelaar

Dit is een korte interactieve rondleiding in combinatie met een zoekopdracht.
Een zoektocht naar kunst met de excentrieke verzamelaar Leontien Brillemans. De kunstcollectie van Museum de Fundatie is bijeengebracht door verschillende kunstverzamelaars. En nu nog steeds breidt het museum zijn verzameling uit. Verzamelen de kinderen ook iets? Tijdens een bezoek aan Museum de Fundatie laat een museumdocent de kinderen een aantal kunstwerken zien en volgt een onderwijsleergesprek over kunst. Bij deze museumles hoort een lesbrief. Deze museumles sluit aan op doorgaande leerlijn KunstKabinet groep 4.

Download de lesbrief

Museumles Bijzondere koppen

Locatie: Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis
Dit is een korte interactieve rondleiding in combinatie met de kijkwijzer Portretten.
Samen met portretschilder Katrien de Kijkerdt gaan de leerlingen portretten bekijken. Alle elementen van een portret, zoals houding, uitsnede en achtergrond komen aan de orde. Naar keuze kunnen leerlingen na afloop van het bezoek zelf aan de slag gaan om de juf of meester te portretteren.
Deze museumles sluit aan op doorgaande leerlijn KunstKabinet groep 5.

Museumles Kinderboekenweek 2017:
Griezelen (60 min)

Een griezelverhaal bedenken… Wat heb je dan nodig? Een verhaallijn... een plek waar het zich allemaal afspeelt… maar vooral… griezels!
Onder begeleiding van een museumdocent bekijken de leerlingen een aantal kunstwerken ter inspiratie voor een griezelverhaal. Welke kunstwerken roepen een spannende sfeer op? Hoe zien griezels er uit? Welke eigenschappen maken hen zo griezelig? De inhoud van dit gesprek sluit aan op de leeftijd en belevingswereld van de leerlingen. Ook maken de leerlingen zelf een griezel die kan figureren in het griezelverhaal, waarbij ze zich laten inspireren door de kunstwerken in het museum. Desgewenst kan op school verder gewerkt worden aan het bedachte griezelverhaal.
Meer informatie over het boeken van deze museumles volgt na de zomervakantie.