Museumles De verstrooide verzamelaar

Dit is een korte interactieve rondleiding in combinatie met een zoekopdracht.
Een zoektocht naar kunst met de excentrieke verzamelaar Leontien Brillemans. De kunstcollectie van Museum de Fundatie is bijeengebracht door verschillende kunstverzamelaars. En nu nog steeds breidt het museum zijn verzameling uit. Verzamelen de kinderen ook iets? Tijdens een bezoek aan Museum de Fundatie laat een museumdocent de kinderen een aantal kunstwerken zien en volgt een onderwijsleergesprek over kunst. Bij deze museumles hoort een lesbrief. Deze museumles sluit aan op doorgaande leerlijn KunstKabinet groep 4.

Download de lesbrief

Museumles Bijzondere koppen

Locatie: Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis
Dit is een korte interactieve rondleiding in combinatie met de kijkwijzer Portretten.
Samen met portretschilder Katrien de Kijkerdt gaan de leerlingen portretten bekijken. Alle elementen van een portret, zoals houding, uitsnede en achtergrond komen aan de orde. Naar keuze kunnen leerlingen na afloop van het bezoek zelf aan de slag gaan om de juf of meester te portretteren.
Deze museumles sluit aan op doorgaande leerlijn KunstKabinet groep 5.

Museumles Fiep Westendorp

17 december 2016 – 19 maart 2017
Locatie: Café Foyé (Odeon) en Museum de Fundatie
Deze museumles wordt aangeboden in samenwerking met Zwolse theaters

Er valt heel wat te beleven in de wereld van Fiep Westendorp. Boodschappen doen in het winkeltje van Jip en Janneke, spelen met Pim en Pom, op de foto in het kraanwagentje van Pluk van de Petteflet of een duik nemen in het bad van Floddertje. Het kan allemaal in de vrolijke wereld van Fiep. In theater Odeon aan de Blijmarkt in Zwolle presenteert Museum de Fundatie een FUNDATIEfusion rondom het werk en de figuren van Fiep Westendorp (1916-2004). De grande dame onder de Nederlandse illustratoren, die precies 100 jaar geleden werd geboren, verwierf nationale bekendheid met haar tekeningen voor de populaire kinderverhalen van Annie M.G. Schmidt. De museumles ‘Fiep Westendorp’ is voor zowel de leerlingen als de leerkrachten een feest der herkenning!

Kunstklas De drijfveren van een kunstenaar

28 januari t/m 14 mei 2017

Waarom maakt iemand kunst? En wanneer ben je een kunstenaar? Wanneer is dat wat je gemaakt hebt een kunstwerk? Aan de hand van deze en andere vragen gaan de leerlingen in gesprek met elkaar en met een museumdocent. Leerlingen krijgen op deze manier inzicht in kunst en het kunstenaarschap. Voor elke nieuwe tentoonstellingsperiode wordt een overkoepelend thema voor de kunstklas gekozen dat aansluit op de tentoonstellingen die in die periode te zien zijn in Museum de Fundatie. Jaarlijks worden 2 verschillende kunstklassen aangeboden, die afzonderlijk te volgen zijn. De kunstklassen samen vormen echter een doorgaande leerlijn, waarbij verbanden worden gelegd en een verdieping plaats vindt van de opgedane kennis.

Museumles ‘Werners Wondere Wereld - Op ontdekkingsreis door de wereld van meesterschilder Werner Tübke’

28 januari t/m 14 mei 2017

Ga mee op reis door de wereld van Werner Tübke, de belangrijkste schilder van het vroegere Oost-Duitsland. Een wereld waarin geschiedenis en fantasie zijn samengesmeed tot één groot avontuur. Schilderijen als zoekplaten dagen de leerlingen uit om goed te kijken en om hun eigen fantasie de vrije loop te laten. Tijdens de museumles gaan de leerlingen in gesprek over wat zij zien, over de betekenis van symbolen, (historische) figuren en fantasiewezens. De schilderijen zijn een inspiratiebron voor het maken van een eigen wereld, waarin alles kan en alles mag. Verwonder jezelf en verwonder de kijker!

Deze museumles wordt op verschillende niveaus aangeboden.

MELD JE BEZOEK AAN