Museumles Met een kunstenaarsblik

Locatie: Museum de Fundatie
Dit is een korte interactieve rondleiding in combinatie met een schetsopdracht.

In Museum de Fundatie worden de meest uiteenlopende kunstwerken getoond van diverse kunstenaars in de meest uiteenlopende stijlen. Onder begeleiding van een museumdocent gaan de leerlingen in gesprek over de interpretatie van kunstenaars van de wereld om hen heen en de manier waarop zij ruimte verbeelden op het platte vlak. Bij deze museumles hoort een lesbrief. Deze museumles sluit aan op doorgaande leerlijn KunstKabinet groep 8.

Download de lesbrief

Museumles Sporen uit het verleden

Dit is een korte interactieve rondleiding in combinatie met een zoekopdracht.

Barones van Pallandt vertelt de leerlingen over haar jeugd op Kasteel het Nijenhuis en de verdwijning van een kistje juwelen. Aan de hand van oude foto's en andere sporen van vroeger helpen de leerlingen de barones om het kistje terug te vinden.

Museumles Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Dit is een korte interactieve rondleiding in combinatie met zelfstandige opdrachten.
Wat zegt de titel van een kunstwerk over het kunstwerk? En welk verhaal gaat er schuil achter een kunstwerk? Deze en andere vragen staan centraal in deze museumles. De vooraf op school gemaakte kunstwerken (onder begeleiding van de eigen leerkracht) zijn aanleiding om in gesprek te gaan over de verschillende manieren waarop je een bepaald onderwerp kunt verbeelden.
Bij deze museumles hoort een lesbrief. U kunt deze gratis downloaden via onze website.
De kunstwerken die gemaakt zijn tijdens de voorbereidende les moeten worden meegenomen naar het museum.
Deze museumles sluit aan op doorgaande leerlijn KunstKabinet groep 6.  Bij de les hoort een lesbrief.

DOWNLOAD DE LESBRIEF

Museumles Kinderboekenweek 2017:
Griezelen (60 min)

Een griezelverhaal bedenken… Wat heb je dan nodig? Een verhaallijn... een plek waar het zich allemaal afspeelt… maar vooral… griezels!
Onder begeleiding van een museumdocent bekijken de leerlingen een aantal kunstwerken ter inspiratie voor een griezelverhaal. Welke kunstwerken roepen een spannende sfeer op? Hoe zien griezels er uit? Welke eigenschappen maken hen zo griezelig? De inhoud van dit gesprek sluit aan op de leeftijd en belevingswereld van de leerlingen. Ook maken de leerlingen zelf een griezel die kan figureren in het griezelverhaal, waarbij ze zich laten inspireren door de kunstwerken in het museum. Desgewenst kan op school verder gewerkt worden aan het bedachte griezelverhaal.
Meer informatie over het boeken van deze museumles volgt na de zomervakantie.