Menu
Plan je bezoek

Museumles Echt of imitatie

Locatie: Museum de Fundatie
In onze wereld worden we de hele dag geconfronteerd met beelden: stilstaande beelden maar ook bewegende beelden. Wat we ons vaak niet realiseren is dat veel van deze beelden, zoals reclames, filmpjes, videoclips, covers etc. hun inspiratiebron vinden in de kunstwereld. In deze les leren leerlingen wat de invloed is van de beeldende kunst in de hedendaagse beeldcultuur en worden ze uitgedaagd zich te laten inspireren door een kunstwerk en een ontwerp te maken voor een gebruiksvoorwerp.

Museumles: ‘Als ik niet slaap, dan denk ik aan kunst’

28 januari t/m 14 mei 2017
Locatie: Museum de Fundatie

Joseph Klibansky is voortdurend op zoek naar nieuwe technieken om zijn ideeën te realiseren.  Zijn werk weerspiegelt niet alleen in technische zin maar ook qua onderwerpen de wereld van nu – of liever die van morgen. Daarbij laat hij zich inspireren door mode, design, architectuur, reizen en muziek. In deze les leren leerlingen wat de invloed is van de beeldende kunst in de hedendaagse beeldcultuur. Vervolgens laten zij zich inspireren door de wereld om hen heen en werken hun ideeën uit in de vorm van een gebruiksvoorwerp. 

Doe-opdrachten mobiele website: ‘Meet & greet – het portret verkend’

1 oktober 2016 t/m 15 januari 2017
Locatie: Museum de Fundatie 

Honderd portretten van honderd mensen uit de afgelopen honderd jaar. Door in ‘Zie de mens’ de ontwikkeling van het portret te tonen over een periode van honderd jaar wordt duidelijk hoe de interesse in bepaalde aspecten van het portret langzaam verandert, hoe modes het beeld van een portret mede bepalen. De mensfiguur werd op allerlei manieren vervormd of met nieuwe vormen en betekenissen ‘geladen’. Tijdens een bezoek aan Museum de Fundatie gaan leerlingen zelfstandig of in tweetallen ‘kennismaken’ met een aantal geportretteerden en kunstenaars. Dit doen ze aan de hand van opdrachten die hen uitdagen om verbanden te leggen met andere portretten, met historische gebeurtenissen, de hedendaagse beeldcultuur etc. De opdrachten zijn te vinden op mobiel.museumdefundatie.nl. Het enige wat de leerlingen zelf mee hoeven te nemen is een grijs potlood, een notitie-/tekenboek en hun smartphone. 

Doe-opdrachten mobiele website: ‘De wereld van Werner Tübke’

28 januari t/m 14 mei 2017
Locatie: Museum de Fundatie

De Sixtijnse kapel van het Noorden, zo wordt het meer dan levensgrote panorama van Werner Tübke (1929-2004) in Bad Frankenhausen ook wel genoemd. Hij schilderde het tussen 1976 en 1987. Het onderwerp is de Duitse Boerenoorlog van 1524-1526, een opstand van het volk tegen de gevestigde orde in het zuiden van het Duitse taalgebied, waarin de DDR een voorloper zag van de Volksrepubliek. Tübke geldt als de belangrijkste schilder van de DDR, maar een oppervlakkige propagandakunstenaar was hij zeker niet. Ook na de val van de Muur in 1989 staat zijn virtuoze, theatrale en soms bizarre oeuvre nog recht overeind.
Tijdens een bezoek aan Museum de Fundatie maken de leerlingen zelfstandig of in tweetallen kennis met het werk van Werner Tübke. Dit doen ze aan de hand van opdrachten die hen uitdagen om op verschillende manieren naar het werk van Tübke te kijken en verbanden te leggen met andere kunstenaars en historische gebeurtenissen.  Denk aan schetsopdrachten, zoek-opdrachten (online) en opdrachten die en beroep doen op hun inlevingsvermogen. De opdrachten zijn te vinden op mobiel.museumdefundatie.nl. Het enige wat de leerlingen zelf mee hoeven te nemen is een grijs potlood, een notitie-/tekenboek en hun smartphone. 

MELD JE BEZOEK AAN

GA NAAR HET BOEKINGSFORMULIER