Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 13 december 2019
  • Tot en met: 05 september 2020
  • Locatie: FUNDATIEfusion: Willem Alexanderstraat 7, Nijverdal, tel. 0548-612494

Agnes van den Brandeler - NIJVERDAL

Gemeente Hellendoorn: Huis voor Cultuur en Bestuur, Nijverdal

Jonkvrouw Agnes van den Brandeler (1918-2002) groeide op in Den Haag. In de luwte van de kunstwereld werkte ze aan een buitengewoon interessant oeuvre, waarin haar reizen naar Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk regelmatig het onderwerp zijn. In een losse, expressionistische stijl ontwikkelde ze een heel eigen idioom; uniek voor een vrouw van adel, van wie toen verwacht werd alleen hobbymatig bloemstillevens te schilderen. Museum de Fundatie toont hier een selectie werken op papier.

Het verblijf van Agnes van den Brandeler in Parijs in 1947 mag gezien worden als het startpunt van haar carrière. Wat opvalt aan de landschappen en interieurs uit dat jaar zijn de vlotte toets en on-Hollandse kleuren. In Parijs leerde ze bovendien de abstracte kunst waarderen, vooral die van Nicolas de Staël. Lange tijd maakte ze zelf ook alleen nog maar abstracte composities.

Met de intimiteit van het huiselijke leven kwam de figuratie terug in haar werk. 

Vanaf 1973 bewoonde Van den Brandeler de herenboerderij ‘Het Hof’ in het Gelderse Hengelo. Met de intimiteit van het huiselijke leven kwam de figuratie terug in haar werk. Het grote, oude sfeervolle huis met de steeds meer verwilderende tuin, de omringende boerenerven en het stillevenachtige Achterhoekse landschap zouden het werk van Agnes gaan beïnvloeden.


Openingstijden
ma, di, wo, vr: 09:30 uur tot 17:00 uur
do: 09:30 uur tot 19:00 uur
za: 09:30 uur tot 16:00 uur


FUNDATIEfusions
Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert Museum de Fundatie compacte presentaties op openbare plekken in en buiten Zwolle.


  • Vanaf: 13 Dec 2019
  • Tot en met: 05 Sep 2020
  • Locatie: Fundatiefusions