Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 11 augustus 2021
  • Tot en met: 01 oktober 2022
  • Locatie: Gemeente Hardenberg

Anneke Wilbrink - Lofoten - Gemeente Hardenberg

In de schilderijen van Anneke Wilbrink (1973) lijkt de wereld in een deeltjesversneller terecht te zijn gekomen. Futuristische landschappen, met wolkenkrabbers, psychedelische bloemen en bomen zijn geplaatst tegen een achtergrond van blauwe luchten en massieve rotsen. Haar beelden roepen eerst herkenning op, met fragmenten van de Noorse eilandengroep Lofoten met de typische rode huizen, de Erasmusbrug in Rotterdam en de Nieuwe Toren in Kampen (de stad waar ze de academie deed), die daarna oplost in het visuele spektakel van wat er verder te zien is.

Het werk van Anneke Wilbrink staat in lijn met dat van de Italiaanse futuristen (1909 – 1914). Net als deze kunstenaars laat ze snelheid, energie, een krachtig lijnenspel en technologie over elkaar heen buitelen in haar composities. Ze is een schilder ‘pur sang’ en zoekt in elk doek naar de balans tussen materiaal, compositie en kleur.

Haar schilderijen laten zien hoe mooi de wereld is en hoe belangrijk het is die te onderhouden. Zelf zegt Wilbrink dat haar werk ‘een protestsong’ is, ‘maar dan zonder gepreek’. De dynamische landschappen zijn samengesteld als een collage, vaak vol en druk zoals ook het dagelijks leven.

Anneke Wilbrink ontving in 2006 de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Haar eerste expositie bij Museum de Fundatie had zij in 2010 in Kasteel het Nijenhuis. In 2020 volgde een overzicht van haar recente werk in Museum de Fundatie in Zwolle. Ralph Keuning, directeur Museum de Fundatie: ‘Voor mij zit de fascinatie voor het oeuvre van Anneke Wilbrink in wat er allemaal gebeurt. Ik stap in haar wereld, maak er even deel van uit en besef dan dat het een schilderij is waarin ik me begeef.’

Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert De Fundatie compacte presentaties op openbare plekken in Nederland. Ga voor openingstijden naar de website van Gemeente Hardenberg


  • Vanaf: 11 Aug 2021
  • Tot en met: 01 Oct 2022
  • Locatie: Fundatiefusions