Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 16 mei 2014
  • Tot en met: 28 september 2014
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis

David Bade - EUROPE ME

LET OP: DEZE TENTOONSTELLING IS GEWEEST

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen van mei 2014 presenteert beeldend kunstenaar David Bade (Willemstad, Curaçao 1970) in Kasteel het Nijenhuis een prikkelende installatie rond het thema Europa. Met zijn bekende tomeloze aanpak neemt Bade ons mee op een reis door het Europa van verleden en heden. Een mozaïek van tekeningen, schilderijen en sculpturen vertelt de geschiedenis van Europa, bezien door de ogen van Bade.

Startpunt voor Bade’s vertelling is het klassieke verhaal van de jonge maagd Europa, op wie oppergod Zeus verliefd werd. Deze veranderde zich in een stier, ontvoerde en verleidde haar. Gelijk Zeus wil ook Bade anderen in vervoering te brengen. Hij vraagt zijn publiek om in zijn fantasie mee te gaan, maar laat genoeg ruimte voor onze eigen associaties, verwondering of bevreemding.

Bade kreeg de vrije hand in het kasteel, wat leidde tot een radicale metamorfose van het interieur op de begane grond. Op het eerste gezicht is de tentoonstelling Europe Me een kakafonie aan kleuren, lijnen en vormen. Bade dompelt ons onder in totale wanorde, in zijn onbegrensde verbeeldingskracht. Het parcours waarop hij ons rondleidt, is niet alleen een tocht door het kasteel en langs de historie van Europa. Meer nog is het alsof we ons in het creatieve brein van Bade zelf bevinden.

In elke kamer behandelt hij een onderwerp dat letterlijk of overdrachtelijk aansluit bij de oorspronkelijke functie van deze ruimte. Bade’s visie op Europa wordt gekleurd door een scherpe maatschappijkritiek. Europe Me is zijn commentaar op de huidige winner en loser-mentaliteit. Op het recht van de sterkste, op de strategen die de macht bepalen. Bade laat zien hoe hij wankelt op de evenwichtsbalk van het leven en hoe hij zich verzet tegen de val. Zoals Europa zich vastklampte aan Zeus toen hij haar meenam, zo roept Bade op ons staande te houden en in balans te blijven in de wereld waarin wij leven.


  • Vanaf: 16 May 2014
  • Tot en met: 28 Sep 2014
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis

Bekijk ook deze tentoonstellingen