Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 04 september 2020
  • Tot en met: 03 januari 2021
  • Locatie: Museum de Fundatie

Dwars door de Fundatie - Fundatie collectie

Tot en met 3 januari 2021 laat Museum de Fundatie een uitgebreide keuze zien van zijn collecties. Vrijwel het hele museum in Zwolle en het Kasteel in Heino/Wijhe wordt erdoor in beslag genomen. Tijdreizen met Turner, Rauch, Canova, Van Gogh, Picabia, Mondriaan, Van Pallandt, Sticks en vele anderen.

Appel – Bacon – Bade – Breitner – Canova – Chadwick – Citroen – Cremer – Daubigny – De la Hire – Dufy – Van Gogh – Grosz – Heartfield – Henket – Janssens – Jorn – Klemm – Klibansky – Knip – Koekkoek – Krabbé – Magnasco – Marc – Mattheuer – Michel – Mondriaan – Ovens – Van Pallandt – Pechstein – Picabia – Rauch – Van Rees – Saura – Scholte – Sluijters – Sticks – Strozzi – Ter Borch – Toorop – Tübke – Turner – Voerman – Vroom – Van de Wint – Wolvecamp

De familie Craeyvanger, een voltallige familie geschilderd door Gerard ter Borch, Caspar Netscher en Paulus Lesire, in opdracht van lakenkoopman Willem Creayvanger om zijn rijkdom te etaleren. Daar tegenover hangt Arbeidersklasse en intelligentsia van Werner Tübke, een groepsportret in opdracht van de Karl Marx Universiteit van Leipzig, een verleidelijk voorbeeld van communistische propaganda.


De kunsten emanciperen vanaf het midden van de 19e eeuw in rap tempo. Van links naar rechts: Charles Daubigny, William Turner, Georges Michel, G.H. Breitner, Vincent van Gogh, Raoul Dufy.

Landschappen van B.C. Koekkoek en Piet Mondriaan waarin het licht een belangrijke rol heeft. In een tijdspanne van 70 jaar is de wereld van de landschapskunst volkomen veranderd.

De evolutie in de landschapskunst is zichtbaar in de reeks schilderijen die hier rechts begint met een italianiserend landschap van J.A. Knip en via Piet Mondriaan eindigt bij kubistische landschappen van Otto van Rees en van Auguste Herbin.


Schilderijen van tijdreiziger Neo Rauch zijn gecombineerd met schilderijen uit de 17e eeuw. Waar Neo Rauch de kijker uitnodigt om onze verhalen in zijn doeken te leggen, zijn de schilderijen van de twee Italianen Magnasco en Strozzi en de Vlaming Janssens terug te voeren naar hun christelijke bron.

Voor Tales of Us maakte Pieter Henket een fotoserie over de verhalen van het Congobekken waarin de lokale bevolking de hoofdrol speelt. Hij regisseert zijn foto’s en werkt vaak met een groot team zodat hij alles kan beheersen, zowel in compositie als licht. Hij lijkt daarin op 17e-eeuwse schilders die schuttersstukken maakten.

De Tweede Wereldoorlog vormde een breuk in de schildertraditie en ontstaat in New York het abstract expressionisme. Na de oorlog steekt deze nieuwe tendens de oceaan over en bereikt het via Parijs ook Nederland. Twee belangrijke figuren daarin zijn Karel Appel en Jan Cremer, die beide de nadruk leggen op het strijdaspect van schilderen.

Kinderkabinet met van links naar rechts: Charley Toorop, Gino Severini en Joseph Klibansky.

Isaac Israels met In de kleedkamer uit ca. 1910 en Vrouw in profiel, voor 'Zonnebloemen' van Van Gogh uit 1918.

Van links naar rechts: Charlotte van Pallandt, André Derain en Jan Sluijters.

Francis Bacon, Bullfight, 1973, lithografie op papier 140 x 120 cm. Collectie Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe.

Onrust is een video-installatie van Sticks, de artiestennaam van Junte Uiterwijk. Het werk is oogverblindend en oorverdovend, vlijmscherp en troostend. Sticks reflecteert hierin op de wereld in het besef dat de jeugd onvermijdelijk uit je handen gerukt wordt en het domein wordt van je kinderen. Onrust is vorig jaar voor het eerst en exclusief getoond in de Fundatie en recent aangekocht voor de collectie van de provincie Overijssel. (Fotograaf: Red Bull Media House – Desiré van den Berg).

Vortex van Ronald A. Westerhuis voor Museum de Fundatie (Fotograaf: Jan Peter Jansen).

Ontdek de FUNDATIE collectie

 


  • Vanaf: 04 Sep 2020
  • Tot en met: 03 Jan 2021
  • Locatie: Museum de Fundatie