Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 08 september 2017
  • Tot en met: 11 februari 2018
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis

Françoise Stoop - Noordelijke Ziel

Het Hollandse landschap vormt een belangrijke inspiratiebron voor Françoise Stoop (1963). In haar kunstwerken verwerkt ze het verticale ritme van bomenrijen en de horizontale lijnen van de horizon. Ze schildert in subtiele kleuren op loshangend jute, waardoor elk werk een driedimensionaal aspect heeft. Tot en met 11 februari 2018 is een keuze uit haar oeuvre te zien in Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe.

Niet alleen het vroege werk van Piet Mondriaan inspireert de kunstenares, ook de eenvoud van zijn latere composities zijn belangrijk voor Françoise Stoop. Net als hij viert ze de oneindigheid en de strenge ordening. Maar anders dan bij Mondriaan, zijn haar doeken niet opgespannen maar hangen ze los binnen een raamwerk of zijn eromheen geboetseerd als reliëfs. Daarmee voegt ze een dimensie toe. De drager is jute, grove stof geweven uit goudachtig glanzende bastvezels, variërend in kleur en dikte, dat de verf soms volledig absorbeert. De doeken maakt Françoise Stoop zelf; meestal zijn het gebruikte aardappelzakken met oneffenheden, naden en rafelranden. Het bepaalt mede de vorm van het schilderij en door deze materiaalkeuze heeft haar werk iets eigenzinnigs, een zekere vrijheidsdrang, alsof het elk moment uit de lijst kan springen.

In haar kunstwerken verwerkt ze het verticale ritme van bomenrijen en de horizontale lijnen van de horizon.

Françoise Stoop was met haar werk Januari eerder vertegenwoordigd in Museum de Fundatie. Op de tentoonstelling Gevaar en Schoonheid – Turner en de traditie van het sublieme (2015/2016) hing dit werk naast William Turner en twee vroege werken van Piet Mondriaan. 


Compositie op Grove Jute 52, acryl op jute, 200 x 140 cm, collectie kunstenaar.

Compositie op Grove Jute 57, acryl op jute, 117 x 130 cm, collectie kunstenaar.


Compositie op Grove Jute 32, acryl op jute, 118 x 102 cm, collectie kunstenaar.


  • Vanaf: 08 Sep 2017
  • Tot en met: 11 Feb 2018
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis