Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 14 oktober 2017
  • Tot en met: 07 januari 2018
  • Locatie: Museum de Fundatie

Frénk van der Linden - ONDER HOLLANDSE HELDEN

Hoe verhoudt een journalistiek portret zich tot een kunstportret? Zit ook bij een journalistiek portret de hand van de maker ‘in het doek’? Hoe zie je dat? Gaat het om waarheid of schoonheid? Op welke manier kunnen die twee samengaan? In de tentoonstelling Onder Hollandse helden gaan 25 journalistieke portretten van Frénk van der Linden (1957) vanaf 14 oktober 2017 in de Fundatie Zwolle een dialoog aan met beeldende kunstportretten (schilderijen, tekeningen, foto’s). De tentoonstelling opent op de dag dat Van der Linden 60 jaar wordt.

Van der Linden streeft ernaar het bestaande beeld van zijn gesprekspartners, uiteenlopend van Freddy Heineken tot Anouk, een nieuwe dimensie te geven. Tegelijkertijd beseft hij dat een portret een momentopname is en tot op grote hoogte wordt gekleurd door de bril waarmee de maker kijkt. De tentoonstelling in de Fundatie is dus een ode aan het portretgenre, maar ook een relativering ervan.

Frénk van der Linden

De carrière van Frénk van der Linden begint in 1981 met een geruchtmakend interview met Joseph Luns, toenmalig secretaris-generaal van de NAVO. Daarna volgen enkele duizenden interviews. Al snel wordt hij één van de meest gewaardeerde en ook gevreesde interviewers van Nederland. Hij weet door een buitengewoon sterke psychologische antenne, research en een grote technische finesse veel – volgens sommigen té veel – los te krijgen van zijn gesprekspartners. ‘Van der Linden is de gelijke geworden van legendarische interviewers als Bibeb en Ischa Meijer’, schreef de Volkskrant al in 1999.

‘Van der Linden is de gelijke geworden van legendarische interviewers als Bibeb en Ischa Meijer'

Zijn oeuvre is na veertig jaar interviewen voor kranten, weekbladen, radio- en tv-programma’s duizelingwekkend te noemen. Museum de Fundatie zag in zijn zestigste verjaardag een mooie gelegenheid om 25 van zijn portretten in het museum te presenteren. Hieruit komt een tijdsbeeld van de afgelopen vier decennia naar voren. Ook reflecteert de expositie op lichte toon op de journalistieke portretkunst in relatie tot de beeldende kunst. Geheel getrouw aan Van der Lindens eigen werkwijze verschaft Onder Hollandse helden misschien nog wel het meest zicht op zijn eigen geest. Of hij het wil of niet, Frénk geeft zich op deze manier net zo bloot als zijn gesprekspartners. 

Onder Hollandse helden toont Joseph Luns, Johan Cruijff, Koningin Beatrix, Lennaert Nijgh, Theo van Gogh, Freddy Heineken, Tatjana Simic, Frits Bolkestein, Albert Heijn, Robbert Dijkgraaf, Paul Witteman, Neelie Kroes, Martin van Amerongen, Tommy Wieringa, Jan en Erica van der Linden, Ahmed Aboutaleb, Annette Nijs, Anouk, Hans van Manen, Leo Vroman, Leontien van Moorsel, Lodewijk Asscher, Rob de Nijs, Stanley Menzo en Rob Scholte, allemaal geïnterviewd door Van der Linden en ook te zien als schilderij, beeld, tekening, grafisch werk of foto.

Er is werk te zien van: Alek, Andy Warhol, Bert Nienhuis, Charlotte Scholten, Clemens Rikken, Cor Vos, Dick de Vries, Dora Carpentier, Ellen Davidzon, Erwin Olaf, Evert van Kooten Niekerk, Ger van Elk, Guido Sprenkels, Hans van Dijk, Iris Frederix, Jan van Breda, Jeroen Henneman, Jits Bakker, Jurgen Wiersma, Karel Duerinckx, Kees Verkade, Kelle Schouten, Leo Vogelzang, Leo Vroman, Marte Röling, Martin Pate, Merlijn Doomernik, Milo, Neel Korteweg, Paul van der Steen, Philippe Vogelenzang, Pim Westerweel, Rob Croes, Rob Scholte, Robin Utrecht, Roger Cremers, Rogier Fokke, Sander Veeneman, Saskia Minoli, Siegfried Woldhek, Tessa Posthuma de Boer, Toonen & Wientjens, TRIK, Vincent Mentzel.

Plan je bezoek

Meer over openingstijden, prijzen en bereikbaarheid.

Tentoonstellingen

Ontdek welke tentoonstellingen nu te zien zijn.

Blijf op de hoogte

  • Vanaf: 14 Oct 2017
  • Tot en met: 07 Jan 2018
  • Locatie: Museum de Fundatie