Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 19 juni 2016
  • Tot en met: 04 september 2016
  • Locatie: Kunsthal HOFF88 Almelo

Gooitzen de Jong - Beelden, schilderijen en tekeningen

Gooitzen de Jong (1932-2004) is in de eerste plaats bekend als beeldhouwer. Van 1961 tot 1976 was hij de officiële stadsbeeldhouwer van Enschede. Anderen kennen hem misschien ook als docent aan de AKI in Enschede of de Academie Minerva in Groningen. Dat hij bovendien een buitengewoon goede schilder en tekenaar was, is veel minder bekend. Jan Wolkers noemde hem zelfs “de beste tekenaar van onze tijd”. Deze tentoonstelling, samengesteld met werken uit de collectie van Museum de Fundatie, presenteert Gooitzen de Jong in al zijn veelzijdigheid. Deze FUNDATIEfusion is te zien in Kunsthal HOFF88 in Almelo.

Volgens de overlevering was Gooitzen de Jong in 1949 de eerste leerling die zich aanmeldde bij de pas opgerichte AKI in Enschede. Hoewel hij eigenlijk schilder wilde worden, greep hij al snel naar de boetseerklei. Zijn eerste docenten in de beeldhouwkunst waren Ben Guntenaar en Henk Zweerus. Op voorspraak van die laatste ging Gooitzen de Jong in 1952 naar de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar professor Piet Esser zijn belangrijkste leraar werd. De Jong deed twee maal mee met de prestigieuze Prix de Rome. In 1957 won hij een zilveren medaille met zijn Suzanna, in 1959 bezorgde Noach hem het goud. Na zijn academietijd kreeg hij vrijwel meteen opdrachten voor beelden in de openbare ruimte van onder andere Amersfoort, Utrecht en Schiedam. 

In 1961 werd Gooitzen de Jong benoemd tot stadsbeeldhouwer van Enschede. Samen met Hildo Krop in Amsterdam was hij de enige in Nederland die zo’n functie bekleedde. In totaal bleef hij vijftien jaar lang voor de Gemeente Enschede werken. Behalve het maken van beelden voor de openbare ruimte van de stad gaf hij adviezen over opdrachten aan collega-kunstenaars en het onderhoud van de sculpturen. Ook over meer algemene zaken betreffende de stadsvernieuwing dacht hij mee met de Gemeente. Zijn bekendste werk is waarschijnlijk de Tamboer, die behalve in Enschede ook in Hoogeveen, Uithoorn en Weesp staat. 

Het meest voorkomende onderwerp in de kunst van De Jong, zowel in zijn beeldhouwkunst als in zijn tekeningen en schilderijen, is het vrouwelijk naakt in alle mogelijke standen. Daarnaast introduceerde hij in de beeldhouwkunst enkele onderwerpen die voor deze discipline zeer ongewoon zijn, zoals een boerderij tussen de bomen en een kermisterrein, compleet met feesttent en reuzenrad. Gooitzen de Jong was vooral geïnteresseerd in het autonome spel van volumes in de ruimte, waarbij het onderwerp echter nooit werd vergeten.

Locatie

Kunsthal HOF88 (Indigo Almelo)
Elisabethhof 6  
7607 ZD  Almelo

Naar de website van Indigo Almelo


  • Vanaf: 19 Jun 2016
  • Tot en met: 04 Sep 2016
  • Locatie: Fundatiefusions