Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 27 juni 2021
  • Tot en met: 29 augustus 2021
  • Locatie: Kunsthal Hof 88

Kunsthal Hof 88 - Jan Voerman | Honderd jaar landschap

Het landschap is al eeuwenlang een populair onderwerp in beeldende kunst. Deze FUNDATIEfusion tentoonstelling in Kunsthal Hof 88 geeft een blik op landschapskunst van de afgelopen honderd jaar. Van de schilderachtige luchten van Jan Voerman tot de audiovisuele Ozon van Elise van der Linden. Alle werken die hier getoond worden zijn afkomstig uit de collectie van Museum de Fundatie.

Het werk van Jan Voerman (Kampen 1857 – 1941 Hattem) vormt het uitgangspunt van deze FUNDATIEfusion. De IJsselschilder staat vooral bekend om zijn wolkengezichten: stapelwolken boven het water, met vee rustend in de wei. Voerman schildert landschappen zoals we ze graag zien: dramatisch of juist contemplatief, herkenbaar en schilderachtig.



Andere kunstenaars geven het landschap op hele andere manieren vorm. Zo draait het in de foto’s van Ger Dekkers (Borne 1929 – 2020 Zwolle) niet om de typisch Nederlandse uitzichten, maar om het ritme en de verhoudingen van het landschap. Met felle kleuren, rechte lijnen en vlakken brengt hij het landschap terug tot zijn essentie.

Ook Gerald van der Kaap (Enschede 1959) benadert het landschap abstract. Als een van de eersten maakte hij in het begin van de jaren ’90 de overstap naar digitale kunst. Zijn werk Delirious trees, dat hier te zien is, is helemaal op de computer gemaakt, iets dat volkomen nieuw was voor die tijd.



Elise van der Linden (Deventer 1983) kiest ook voor de digitale weergave van het landschap. Haar werk Ozon is een animatie waarbij de toeschouwer vlak boven een desolaat landschap richting de zon beweegt. Het lijkt alsof de zon ondergaat, maar vanwege de hoge snelheid waarin je in tegengestelde richting van de draaiende aarde beweegt, wordt de zonsondergang een eeuwige ervaring.

Deze FUNDATIEfusion laat zien hoe het landschap door de jaren heen ook in de beeldende kunst is  veranderd.

Met werk van:

Ben Akkerman
Jan Broeze
Hendrik Chabot
Ger Dekkers
Ger van Elk
Jan van der Horn
Gerald van der Kaap
Elise van der Linden
Louttre
Tiddo Nieboer
Willem den Ouden
Jan Voerman
Daan Weijl
Jaap Weyand

Openingstijden


  • Vanaf: 27 Jun 2021
  • Tot en met: 29 Aug 2021
  • Locatie: Fundatiefusions

Bekijk ook deze tentoonstellingen