Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 14 oktober 2017
  • Tot en met: 07 januari 2018
  • Locatie: Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis

Markus Matthias Krüger - HORTUS

De jonge Leipziger kunstenaar Markus Matthias Krüger (1981) maakt buitengewone landschappen. Bomen die door daken breken, planten die huizen overwoekeren en vuur dat een bos in lichterlaaie zet. Vanaf 14 oktober 2017 zijn in Museum de Fundatie, locatie Kasteel het Nijenhuis, ruim 40 schilderijen te zien. Enkele schilderijen van Krüger worden ook getoond in het museum in Zwolle.

Krüger, geboren in 1981 in Gardelegen in Saksen-Anhalt, studeerde schilderkunst aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Al vroeg richt hij zich volledig op het landschap. Hierin komen geen mensen voor, hoewel hun ingreep op het landschap vaak wel zichtbaar is. Op het eerste gezicht ogen zijn voorstellingen vredig, lijkt er niets aan de hand. Maar er dreigt onheil. Het ongewone dringt het gewone binnen, zonder dat er ingegrepen wordt. Er vinden kleine apocalypsen plaats: individuele bomen die vlam vatten, enkele huizen die verzakken. Krüger rangschikt motieven als strobalen, bomen of bakstenen heel zorgvuldig, waardoor zijn landschappen iets abstracts en universeels hebben. Zijn strenge composities contrasteren met de ongereptheid van de natuur.  

Er vinden kleine apocalypsen plaats: individuele bomen die vlam vatten, huizen die verzakken.

Kruger

Krügers werk staat in een lange traditie van landschapsschilderkunst. Te zien zijn invloeden van Claude Lorrain, Jacob van Ruisdael, William Turner en Leipziger Schule-kunstenaar Wolfgang Mattheuer, van wie tegelijkertijd een tentoonstelling te zien is in de Fundatie Zwolle. In 2017 werd hem de ‘Kunstpreis der Ursula Mattheuer-Neustädt und Wolfgang Mattheuer Stiftung‘ toegekend.

Markus Matthias Krüger, 'Solitär', 2014, olieverf en acryl op doek, 40 x 30 cm, Galerie Schwind, Leipzig

Kruger
Markus Matthias Krüger, 'Sommerdrama', 2008, olieverf op doek, 80 x 100 cm, Sammlung Fritz P. Mayer Frankfurt am Main / Leipzig.

Plan je bezoek

Meer over openingstijden, prijzen en bereikbaarheid.

Tentoonstellingen

Ontdek welke tentoonstellingen nu te zien zijn.

Blijf op de hoogte

  • Vanaf: 14 Oct 2017
  • Tot en met: 07 Jan 2018
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis