Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 13 oktober 2016
  • Tot en met: 31 maart 2017
  • Locatie: Deltion College Zwolle

Nederlandse Landschapsprenten - Van Appel tot Zoetewey

In het Deltion College in Zwolle is momenteel de FUNDATIEfusion 'Nederlandse Landschapsprenten' te zienHet landschap is een van de belangrijkste genres in de Nederlandse kunstgeschiedenis. Denk maar eens aan het werk van beroemde meesters als Jacob van Ruisdael, Vincent van Gogh of de schilders van de Haagse School. Tijdens de vernieuwingsgolf van na de Tweede Wereldoorlog verloor de traditionele landschapsschilderkunst zijn vooraanstaande positie. Abstractie en experiment gingen de boventoon voeren. Direct tekenen of schilderen naar de waarneming was er vaak niet meer bij. Het landschap werd voortaan gebruikt om ideeën te verbeelden of om te experimenteren met vorm en kleur. Daarmee werd het genre wel gevarieerder dan ooit tevoren.

Op deze tentoonstelling zie je een selectie prenten (ook wel ‘druksels’ of ‘grafiek’ genoemd) uit de kunstcollectie van de Provincie Overijssel.

De collectie wordt beheerd door Museum de Fundatie. Het museum vindt zijn oorsprong in de kunstverzameling van Dirk Hannema, oud-directeur van Museum Boymans in Rotterdam, die later werd aangevuld met andere collecties, waaronder dus die van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het spectaculair uitgebreide museum in Zwolle. Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert de Fundatie compacte presentaties van hoog niveau op openbare plekken in Nederland. 


  • Vanaf: 13 Oct 2016
  • Tot en met: 31 Mar 2017
  • Locatie: Fundatiefusions