Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 07 mei 2016
  • Tot en met: 02 oktober 2016
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis

Sibyl Heijnen - Ruimte voor reflectie

Museum de Fundatie presenteert van 7 mei tot en met 2 oktober 2016 in Kasteel het Nijenhuis en de nabijgelegen Tuinzaal de installatie 'Sibyl Heijnen: Ruimte voor reflectie'.

Het werk van Sibyl Heijnen wordt gekenmerkt door ongewoon materiaalgebruik, zoals het combineren van rubber en bladgoud, het boetseren met bouwmaterialen en het schilderen met kunstgras. In de tentoonstelling ‘Ruimte voor reflectie’ op Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe draait alles om metamorfose. Heijnen legt visuele en inhoudelijke verbanden tussen begrippen als sterfelijkheid, vergankelijkheid en aftakeling enerzijds tegenover hoop, groei en voortgang anderzijds. Met haar installatie reageert zij op de ruimtes van het kasteel en op de kunstcollectie die er getoond wordt, met name op het schilderij Dode zwaan van Jan Weenix uit 1650, dat vanwege zijn vanitas-thema al haast automatisch oproept tot reflectieve gedachten. Een ‘vloerschildering’ van kleurrijk kunstgras weerspiegelt het schilderij en wordt geflankeerd door doeken uit de serie Who draws the line. De tuinzaal van het kasteel vormt het decor voor een reeks recente werken waarin Heijnen werkt met rubber, bladgoud, perkament, kalfshoefjes en kaalgeschaafde dierenhuiden.

De kunst van Heijnen is er niet alleen om te bekijken, maar vooral ook om te beleven en te ondergaan.

Haar werk mag gezien worden een vorm van animisme. Zij brengt als het ware de dingen tot leven en geeft de ruimtes die zij inricht een ziel. Wie er binnentreedt en zich durft over te geven aan de wereld die Heijnen met haar installatie oproept, zal zelf ook worden aangezet tot reflectie. 

Sibyl Heijnen (1961) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en stelde tentoon in meer dan twintig landen, waaronder een solo-expositie in het Nationaal Museum of Modern Art in Kyoto, Japan.

Tentoonstelling en publicatie zijn tot stand gekomen met steun van:

     


  • Vanaf: 07 May 2016
  • Tot en met: 02 Oct 2016
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis