
Entdecken Sie die Fundatie Sammlung

-
Fundatie Sammlung
Die über 11000 Objekte umfassende Kunstsammlung des Museum de Fundatie setzt sich aus einer Anzahl unterschiedlicher Sammlungen zusammen. Lesen Sie hier über ihre Geschichte.
-
Dirk Hannema
Der frühere Direktor des Museum Boymans in Rotterdam, Dirk Hannema, hat die umfangreiche Fundatie Sammlung bildender Kunst während des 20. Jahrhunderts zusammengetragen.
mehr lesen -
Ein Teil der Sammlung
Entdecken Sie einen Teil unserer Sammlung auf dieser Seite. Suchen Sie nach Hersteller, Technik, Herstellungsdatum oder geben Sie Ihren eigenen Suchbegriff ein.
Terug naar collectie
Paul Citroen
Figuur in interieur

- Figuur in interieur
- In 1936 maakte Paul Citroen deze even vreemde als onheilspellende tekening. Afgebeeld is een kale, hoge ruimte met een houten vloer. Middenin de ruimte is een merkwaardige zwarte slingerlijn te zien, tegenover een deuropening, waardoor een man met bolhoed naar binnenstapt. Tenminste, zo lijkt het. Want wie goed kijkt, ziet dat hij niet door de opening stapt, maar door de deur zelf, die transparant is. Bovendien opent de deur aan de bovenkant naar binnen en aan de onderkant naar buiten. Om de situatie nog raadselachtiger te maken, zien we naast de werkelijke deuropening op de muur een herhaling van de man met bolhoed, alsof het een schaduw of spiegelbeeld betreft. Het been van de man zou trouwens net zo goed de poot van een insect kunnen zijn, waarmee de Kafkaëkse dreiging van de voorstelling compleet is. De zwarte slinger wekt de indruk te zijn weggelopen uit een van Citroens tekenoefeningen. De figuur met bolhoed roept herinneringen op aan de jaren twintig, toen Citroen zelf een bolhoed droeg. De claustrofobische sfeer van de ruimte, die wordt versterkt door de overdreven perspectivische verkorting van de houten vloerdelen, komt ook in andere werken van Citroen voor, zoals in Interieur, een pentekening uit 1946. Een vergelijkbare, haast zuigende werking gaat uit van het houten plafond in het portret van Henri Friedländer op zijn onderduikadres in Wassenaar en van de ruimte in een tekening van een kamer met een gehangene, met als titel Ondergedoken bij Methorsts, ’s Graveland. Een concrete betekenis is aan de voorstelling niet te geven. Citroen heeft met uitsluitend beeldende middelen een situatie geschapen die zich niet precies laat duiden, maar die desondanks niet te misverstaan is. - Afkomstig uit: R. Keuning & F. Hoekstra, Paul Citroen (1896-1983) Tussen modernisme en portret, Uitgeverij WBOOKS: 2008.
- Paul Citroen
- 1936-12-18
- geheel hoogte: 54.0 cm
- geheel breedte: 50.0 cm
- Siberisch krijt en oostindische inkt op papier
- Museum de Fundatie (collectie Provincie Overijssel), Zwolle en Heino/Wijhe
- 9000004621