Menu
Plan je bezoek

Zondag 23 juni 2024, 11:30 – 12:30 uur
Locatie: Museum de Fundatie Zwolle, 3e verdieping bij de Museumbar
In samenwerking met Comité 30 juni / 1 juli Overijssel

Gratis entree bij een geldig toegangsbewijs.
Reserveer hier je gratis ticket

Nederland heeft een Nationaal Slavernijmuseum in oprichting. Peggy Brandon is een van de drie kwartiermakers die de afgelopen maanden met duizenden mensen heeft gesproken over de inhoud, vorm en locatie van het museum. Hieruit zijn veel lessen getrokken die ze tijdens deze lezing in Museum de Fundatie met het publiek deelt.

Wat vinden mensen belangrijk aan de totstandkoming voor een permanente plek voor het slavernijverleden en de doorwerking in het heden. Waarom is er voor veel mensen behoefte om hierover te praten? Waar staan we nu, na de excuses? is er meer openheid? Wat zijn de dominante verhalen rondom slavernijverleden, hoe leg je dat uit op kindniveau en welke rol spelen kunst en identiteit daarin.

Voorafgaand aan de lezing door Peggy Brandon zal er een floëzie-performance worden gegeven door Arnold Palil, P&O Museum de Fundatie & bestuurslid/penningmeester bij het Comité 30 juni/1 juli Overijssel.

Over Peggy Brandon

Peggy Brandon, geboren in Suriname, is kwartiermaker en curator van het nieuw te bouwen Nationaal Slavernijmuseum. Binnen het team van 3 kwartiermakers is ze verantwoordelijk voor het museale concept en museale businessplan, in opdracht van de gemeente Amsterdam en het Ministerie OCW. Peggy heeft een masterdiploma in Japanse taal en cultuur van de Universiteit van Leiden. Tijdens haar studie specialiseerde zij zich in antropologie, archeologie, recht, in Utrecht massacommunicatie, mediawetenschappen, en bedrijfsmanagement aan de Erasmus Universiteit. Tijdens een verblijf in Italië studeerde ze kunstgeschiedenis. Na haar studie werkte Brandon o.a. bij Initiative media, een Lintas-bedrijf, en Dentsu, een groot Japans reclamebureau. Brandon maakte deel uit van het team dat de renovatie en fondsenwerving van het museum Volkenkunde in Leiden realiseerde en was founding directeur van het SieboldHuis, een Japans museum in Leiden. Brandon was parttime raadslid van een van de stadsdelen van Amsterdam. In 2005 tot heden werd ze de founding directeur van Mocca, een kenniscentrum voor cultuureduatie, voor de gemeente Amsterdam. Peggy is momenteel voorzitter van de Raad van Toezicht van de stichting Musea Bekennen Kleur, een alliantie van musea gericht op diversiteit en inclusie, voorzitter van het bestuur van het Mooie Kinderboekenfestival, adviseur voor de AHK en is ze voorzitter van een Bis-commissie van de Raad voor Cultuur.