Menu
Plan je bezoek

Op Lowlands, volgend weekend in Biddinghuizen, is een 10 meter hoog sculptuur te zien van beeldhouwer Tom Claassen (1964). Hij vervaardigde het in opdracht van Museum de Fundatie en Lowlands. De sculptuur heet Mikkel en krijgt na Lowlands een prominente plek in de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe.

Tom Claassen

Het beeld stelt een ridderfiguur voor en is opgebouwd uit een stapeling van onderdelen die doen denken aan kiezels of stenen. Het lijkt of Tom Claassen de rondgevormde delen van het lijf nonchalant op elkaar heeft geplaatst, zoals toeristen steenmannetjes maken in de bergen om de zwaartekracht te trotseren. In werkelijkheid zijn de kolossale delen, geboetseerd uit piepschuim en overspoten met kunststof en zilvergrijze verf, geschakeerd met een stalen frame.

Tom Claassen studeerde van 1984 tot 1989 aan de Academie voor Kunst en Vormgeving Sint-Joost in Breda. Zijn beelden hebben vaak iets dubbelzinnigs: ze zijn monumentaal maar boezemen geen ontzag in maar vertedering. Voor grote sculpturen gebruikt hij geen duurzaam en voornaam brons, maar vergankelijk gips, plooibaar textiel, piepschuim of industrieel aluminium.

Al eerder deden Museum de Fundatie en Lowlands gezamenlijke kunstaankopen. In 2008 vervaardigde Heringa/Van Kalsbeek Prolong, Ronald Westerhuis maakte in 2011 Rawsome, het jaar daarop produceerde David Bade Ins Blaue en in 2013 betrad het Lowlandspubliek het festivalterrein via een enorme triomfboog van Yasser Ballemans. De monumentale sculpturen maken, ook de nieuwe Mikkel,deel uit van de kunstcollectie van de provincie Overijssel. Nadat ze drie achtereenvolgende jaren op het festivalterrein van Lowlands staan, krijgen ze een permanente plaats in de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis.  

ACTIE: t/m 31 oktober 2017 krijgen bezoekers van Lowlands op vertoon van hun Lowlandspolsbandje gratis toegang tot Kasteel het Nijenhuis en beeldentuin.
(Deze actie geldt niet i.c.m. met andere acties)