Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 09 maart 2019
  • Tot en met: 08 juni 2019
  • Locatie: FUNDATIEfusion: Kulturhus Holten, Smidsbelt 6, Holten

Agnes van den Brandeler - olieverf schilderijen - HOLTEN

Jonkvrouw Agnes van den Brandeler (1918-2002) groeide op in Den Haag. In de luwte van de kunstwereld werkte ze aan een buitengewoon interessant oeuvre, waarin haar reizen naar Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk regelmatig het onderwerp zijn. In een losse, expressionistische stijl ontwikkelde ze een heel eigen idioom; uniek voor een vrouw van adel, van wie toen verwacht werd alleen hobbymatig bloemstillevens te schilderen.

Het verblijf van Agnes van den Brandeler in Parijs in 1947 mag gezien worden als het startpunt van haar carrière. Wat opvalt aan de landschappen en interieurs uit dat jaar zijn de vlotte toets en on-Hollandse kleuren. In Parijs leerde ze bovendien de abstracte kunst waarderen, vooral die van Nicolas de Staël. Lange tijd maakte ze zelf ook alleen nog maar abstracte composities.

Met de intimiteit van het huiselijke leven kwam de figuratie terug in haar werk. 

Vanaf 1973 bewoonde Van den Brandeler de herenboerderij ‘Het Hof’ in het Gelderse Hengelo. Met de intimiteit van het huiselijke leven kwam de figuratie terug in haar werk. Het grote, oude sfeervolle huis met de steeds meer verwilderende tuin, de omringende boerenerven en het stillevenachtige Achterhoekse landschap zouden het werk van Agnes gaan beïnvloeden.

Openingstijden Kulturhus Holten:
maandag t/m vrijdag 8.30 – 23.00 uur
zaterdag 9.00 – 15.00 uur

Gratis toegang!

FUNDATIEfusions
Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert Museum de Fundatie compacte presentaties op openbare plekken in en buiten Zwolle.


  • Vanaf: 09 Mar 2019
  • Tot en met: 08 Jun 2019
  • Locatie: Fundatiefusions