Menu
Plan je bezoek

Aude Christel Mgba is de nieuwe Conservator Hedendaagse Kunst bij Museum de Fundatie. 

“Ik ben zeer verheugd om het team van Museum de Fundatie te versterken. Ik kijk ernaar uit om me te verdiepen in de collectie, de geschiedenis en de vertaling ervan, maar ook in de  schaduwplekken die hierin besloten liggen. Mijn interesse gaat uit naar het oprekken van verhalen, in ruimtes die de bestaande hokjes van de kunstgeschiedenis deconstrueren of juist met elkaar verwerven. Deze aanstelling creëert een platform voor de realisatie van mijn lopende onderzoeken en gesprekken met makers en vrienden, die naar mijn idee goed aansluiten bij de missie van de directeur Beatrice von Bormann.’ – Aude Christel Mgba


Aude Christel Mgba. Foto: Hans van Eijsden. 

Aude Christel Mgba is curator en kunsthistoricus en werkt zowel in Nederland als in Kameroen. Ze nam in 2018/19 deel aan het Curatorial Programme van De Appel.

De praktijk van Mgba uit zich in onderzoeksprojecten en het bouwen van platforms die erop gericht zijn om ruimtes van niet-cartesiaanse kennis te transcriberen, te vertalen en te belichamen. Haar ervaringen als curator omvatten samenwerkingen die vormen van het maken en tonen van kunst in vraag stellen. Ze is geïnteresseerd in projecten die verder reiken dan het instituut om andere ruimtes en gemeenschappen te omarmen.

Mgba was oprichter en coördinator van Rencontre (2014-2016), een uitwisselingsplatform waarin het werk van kunstprofessionals uit de hedendaagse kunstscene in Kameroen centraal stond. Voordat ze naar Nederland verhuisde, werkte ze als curator bij doual'art in Douala (2017-2018).

Naast vele andere projecten was Mgba assistent-curator voor de 4e editie van de triënnale SUD(Salon Urbain de Douala (2017), co-curator van sonsbeek20->24 (2019-2022), co-curator van het Hartwig Art Foundation Special Project (2020-2021), curator van de Curated sectie van Art X Lagos met de stelling "The restful ones are not yet born" (2021), en curator van de Prix Region Sud in Marseille ( 2022).

Mgba is ook artistiek directeur en curator van de volgende editie van Lulea biënnale 2024 in Norrbotten, Zweden.