Menu
Plan je bezoek

De Raad van Toezicht van Museum de Fundatie heeft Beatrice von Bormann benoemd tot directeur-bestuurder van Museum de Fundatie in Zwolle en Heino/Wijhe. Met ingang van 1 januari 2023 volgt zij de huidige interim directeur-bestuurder Rob Zuidema op.

Roger van Boxtel, voorzitter Raad van Toezicht, Museum de Fundatie: ‘We zijn zeer verheugd met de benoeming van Beatrice von Bormann. In haar hebben we een bestuurder gevonden met een grote kennis van - en enorme passie voor - de kunsten. Daarnaast staan bij haar het welzijn van de medewerkers en een goed werkklimaat hoog op de agenda. We hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat er met de benoeming van Beatrice von Bormann een nieuw tijdperk aanbreekt bij Museum de Fundatie, en dat zij het hoge niveau van het museum in de komende jaren op inspirerende wijze zal verstevigen en uitbouwen.’

Beatrice von Bormann (Berlijn, 1968) is kunsthistoricus en werkt sinds 2017 als conservator moderne kunst bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Hier maakte ze onder andere de tentoonstellingen Maria Lassnig – Ways of Being en Kirchner en Nolde: Expressionisme en Kolonialisme. Daarvoor werkte zij onder meer als Hoofd Collecties en conservator bij het Museum der Moderne Salzburg, maakte ze als zelfstandig conservator grote tentoonstellingen in binnen- en buitenland en gaf ze als gastonderzoeker les aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Museum de Fundatie zal Von Bormann haar veelzijdige ervaring inzetten om de programmering nog meer aan te laten aansluiten op de actuele debatten in de kunstwereld, en gelijktijdig de binding tussen museum en regio te versterken.


Beatrice von Bormann. Foto: Hans van Eijsden

Beatrice von Bormann over haar benoeming: ‘Ik zie er enorm naar uit om bij Museum de Fundatie samen met het team een nieuw begin te maken, en een koers uit te zetten die aspecten van het bestaande beleid verdiept en uitbreidt – zoals de blik richting het Oosten, met een focus op Centraal- en Oost-Europa –, maar die ook de actuele canon verbreedt, door meer werk van vrouwelijke makers en makers uit het globale Zuiden te tonen. Tegelijkertijd is het van belang om nu vooral rust in de organisatie te brengen en veranderingen geleidelijk te introduceren. Museum de Fundatie is een prachtig museum met een geweldige collectie, op twee - en in de toekomst mogelijk drie - locaties met veel potentie.’

Museum de Fundatie bezit en beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst en vormgeving van de late middeleeuwen tot nu. De privéverzameling van Dirk Hannema (1895-1984), oud directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, vormt de basis, aangevuld met de collectie moderne en hedendaagse kunst van de provincie Overijssel. Collectie en tentoonstellingen zijn te zien op twee locaties: Kasteel het Nijenhuis met beeldentuin in Heino / Wijhe en Museum de Fundatie in Zwolle. Ook worden er op het moment plannen gemaakt voor de ontwikkeling van een derde locatie; de ‘Rode Loods’, in de Spoorzone, het nieuwe innovatiedistrict van Zwolle. 

Museum de Fundatie toont in zijn huizen kunstenaars van het hoogste niveau en nieuw talent. Het museum beweegt zich (inter)nationaal en is tegelijkertijd diep verankerd in Overijssel en Zwolle. De komende jaren zal in het programma de nadruk liggen op interdisciplinaire makers en een balans tussen lokale, nationale en internationale posities.