Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 11 april 2017
  • Tot en met: 05 maart 2018
  • Locatie: ROC van Twente, locatie De Gieterij in Hengelo

BEZIELDE PORTRETTEN - in De Gieterij

Net als in zijn schilderijen, blijkt de kunstenaar Paul Citroen (1896-1983) ook in zijn foto’s een meester in het portretteren van mensen. Familieleden (waaronder zijn vrouw Céline, dochter Paulien en zwager Jacob Bendien) en vrienden (vaak collegakunstenaars als Carel Willink, Wim Schuhmachter en Eddy Fernhout) poseerden graag voor zijn camera. In zijn foto’s benadert hij de mens “als psychisch wezen”: hij wil de persoon die schuilgaat áchter het portret laten zien.

Geboren in Berlijn, komt hij in aanraking met de bekende Duitse fotograaf Erwin Blumenfeld met wie hij zijn eerste fotografische experimenten doet. Rond 1915 gaat Citroen werken voor galerie Der Sturm en komt in aanraking met dada-kopstukken als George Grosz en John Heartfield. Grosz verwerkt in een naïeve ‘kinderkrabbelstijl’ zijn ingrijpende ervaringen van de Eerste Wereldoorlog. Hetzelfde doet John Heartfield in zijn fotomontages, zij het op een veel propagandistischer manier. Aan de presentatie van deze foto’s uit het interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen, zijn foto’s toegevoegd van de fotografiestudente Thirza Walkot (1997). Zij reageert op het werk van Paul Citroen met een zestal treffende portretten van Overijsselse kunstenaars (beeldend/schrijvend/acterend). Haar werk is het bewijs dat een oud genre als het portret leeft, ook onder de jongste generatie fotografen.

FUNDATIEfusions

Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert Museum de Fundatie compacte presentaties op openbare plekken in en buiten Zwolle. 


  • Vanaf: 11 Apr 2017
  • Tot en met: 05 Mar 2018
  • Locatie: Fundatiefusions