Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 03 mei 2022
  • Tot en met: 04 september 2022
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis

Blauwbaard Boudoir Abattoir - Yuri Honing & Mariecke van der Linden

We had a beautiful aquarium but we wanted to go to the sea.

Yuri Honing en Mariecke van der Linden lieten zich voor hun nieuwe multimediale installatie in de Tuinzaal van Kasteel het Nijenhuis inspireren door de historische stijlfiguur van Blauwbaard. In het oorspronkelijke sprookje van Charles Perrault uit 1697 verbiedt de steenrijke en afschrikwekkende Blauwbaard zijn kersverse bruid om zijn geheime kamer te betreden. Als ze haar nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en in de verboden kamer de lichamen van zes dode vrouwen vindt, betrapt Blauwbaard haar en dreigt hij haar, net als haar voorgangers, te doden.


Blauwbaard Boudoir Abattoir. Foto: Peter Tijhuis.

Door de eeuwen heen is dit sprookje gebruikt om jonge vrouwen te waarschuwen voor ongehoorzaamheid en nieuwsgierigheid. Yuri Honing & Mariecke van der Linden vertalen dit gegeven naar het nu, naar het alledaagse leven waar op Instagram iedereen mooi, rijk en beroemd gevonden wil worden. Jonge mensen die op zoek zijn naar spanning en avontuur, blijken een makkelijke prooi te zijn voor (zogenaamd) rijke predators, die niet meer hoeven te doen dan hun Rolexes te tonen of hun Tesla’s voor te rijden.


Blauwbaard Boudoir Abattoir. Foto: Peter Tijhuis.

In twee zins begoochelende ruimtes ontmoeten deze werelden elkaar: het Boudoir waarin verlangen, dromen en blinde ambities samensmelten in video en olieverf; en het Abattoir, waar de hersenen van Blauwbaard waken, en waar de muziek van Yuri Honings album Bluebeard te horen is. Of het wijs is om deze ruimtes te betreden? Misschien niet, maar het is de enige manier om te weten waar Blauwbaard zijn fuiken uitzet, en om bij de zee te komen.


Mariecke van der Linden & Yuri Honing. © Mariecke van der Linden. 

Op 10 juni speelt Yuri Honing met zijn Acoustic Quartet op Fundatie Summer Stage! 

Naar de website van Fundatie Summer Stage 

 


  • Vanaf: 03 May 2022
  • Tot en met: 04 Sep 2022
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis