Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 19 oktober 2018
  • Tot en met: 05 mei 2019
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis

DIRK HANNEMA (1895-1984) - verzamelaar, museumdirecteur en kasteelheer

In Kasteel het Nijenhuis is vanaf 19 oktober 2018 de tentoonstelling Dirk Hannema (1895-1984) – Verzamelaar, museumdirecteur en kasteelheer te zien. De expositie vertelt het opmerkelijke verhaal van de gepassioneerde verzamelaar Dirk Hannema, vooroorlogs directeur van Museum Boijmans Van Beuningen en stichter van Museum de Fundatie. Een keuze uit de door hem aangekochte schilderijen, beelden, meubels en andere toegepaste kunstobjecten is opgesteld zoals in de tijd dat Hannema het kasteel bewoonde. Aanleiding voor de tentoonstelling is de biografie Hannema: museumdirecteur door prof. dr. W.E. Krul, die op 13 oktober 2018 gepresenteerd wordt in Rotterdam.


BEKIJK HET ITEM BIJ KOFFIETIJD OVER DEZE TENTOONSTELLING


Een rijk scala aan beeldende kunst geeft een overzicht van Hannema’s brede interesse en unieke collectie. Topstukken van internationaal kaliber, rariteiten en exotica onderstrepen het buitengewoon hoge niveau en de grilligheid van zijn verzameling, waarin werken van vroege Vlaamse, Franse en Duitse religieuze beelden moeiteloos gecombineerd zijn met 17e-eeuwse werken van Bernardo Strozzi, Jan Baptist Weenix en Jan Lievens, 19e-eeuwse romantici als J.M.W. Turner en modernisten als Piet Mondriaan, Gino Severini, Auguste Herbin en Bart van der Leck. De kamers van het kasteel ademen de sfeer van een verzamelaarshuis. Dirk Hannema woonde hier van 1958 tot zijn overlijden in 1984.

Dirk Hannema op het voorplein van Kasteel het Nijenhuis bij de Zonnewijzer van Ossip Zadkine. 


Eén van de kamers van het kasteel is ingericht met een intrigerend pseudo Vermeer-ensemble uit de collectie van Museum de Fundatie. Aan de wanden hangen schilderijen die door Hannema zijn toegeschreven aan Johannes Vermeer, waaronder Portret van een echtpaar met twee kinderen van Jürgen Ovens (1623-1678). Volgens hem zijn op de familiegroep de beeltenissen van Vermeer zelf, zijn vrouw Catharina Bolnes, en een grote glazen bol afgebeeld waarin het atelier van de kunstenaar is weergegeven. In de wijnranken naast de bol las Hannema de handtekening ‘J. Meer’.

Charlotte van Pallandt (Arnhem 1898 - 1997 Noordwijk), Portret van D. Hannema, 1974, brons, collectie Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe.


Een aantal sleutelwerken uit de collectie van Hannema hangt in de Fundatie Zwolle of is uitgeleend aan een collega-museum. Met reproducties hiervan en teksten met historische foto’s van het kasteel en zijn bewoner geeft de tentoonstelling een mooi overzicht van het leven van verzamelaar, museumdirecteur en kasteelheer Dirk Hannema.


Afbeelding header: Sébastien Stosskopff (1597-1657), Stilleven met een karper op een schotel, olieverf op paneel, 53 x 65,5 cm, collectie Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe.


  • Vanaf: 19 Oct 2018
  • Tot en met: 05 May 2019
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis