Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 24 juni 2023
  • Tot en met: 08 oktober 2023
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis

Do We Care? - i.s.m. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

24 alumni, docenten en studenten van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) gaan in Do We Care? op zoek naar wat voor hen de definitie van care is. Want het woord care kan verschillende betekenissen hebben: to take care of, ergens voor zorgen, en to care for, ergens om geven. Care kan vanuit genegenheid ontstaan, maar care kan ook een overlevingsstrategie zijn, een politiek instrument of een manier van werken. En ook cultuur is een manier van care; we dragen samen zorg voor onze boeken, films en kunstwerken. Misschien is kunst zelfs wel de ultieme vorm van care – lang na onze dood is dat wat er tenslotte overblijft, en waar de generaties na ons (hopelijk) voor zullen zorgen.  Do We Care? toont langs drie thema’s – taking care, bodycare en healthcare – verhalen die onze caring society bevragen en laat zien hoe nieuwe makers tot nieuwe beelden en uitspraken komen. Met films, mode, installaties, textiel, performances en sculptuur houden deze makers ons een spiegel van de tijd voor; Do We Care?

Do We Care? is de derde tentoonstelling die Museum de Fundatie en HKU samen maken. Eerdere gezamenlijke projecten waren Van wie is de wereld? (2021) en Nature Talks – kunst & design waarin de mens niet centraal staat (2022). Net als deze voorgaande tentoonstellingen valt Do We Care? onder de Fundatie Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie, waarin multidisciplinaire makers op zoek gaan naar de hartslag van de tijd en laten zien welke thema’s de toekomst bepalen.

Een belangrijk onderdeel van de Future Factory is het public program, waarin makers, publiek en professionals uit andere expertises elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. Rond Do We Care? gaan verschillende deelnemende makers, sprekers en experts dieper in op telkens 1 van de thema’s van de tentoonstelling.

Met werk van:

Luna van Acker, Lola Beekhuijzen, Fien Brakkee, Freija Broeren, Anno Dijkstra, Megan van Engelen, Travis Geertruida, Albert Hennipman, Julia Hurks, Anne Jansen, Frank Koolen, Esmay van Loenen, Monobanda, Mandy Pietjouw, Cheyenn Pinas, Farah Sahupala, Jolanda Schouten, Mahmood Shakuri, Vincent Sparreboom, Eva Spierenburg, Studio Adinda, Mart Veldhuis, Kim Winder, Lotte Fleur Zuidema.

Studio FloLO, chaOrde, grote draaiende installatie

 

Anne Jansen, Momenten van Gebreide Troost, houten installatie met verschillende gebreide werken, 3m2

Travis Geertruida, In the name of the Land th Sea and the Yellow spirit, gemengde techniek, 4 x 2,5 m

Do We Care is onderdeel van de Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie. Multidisciplinaire makers gaan hier op zoek naar de hartslag van de tijd. Welke thema’s bepalen de toekomst? Antwoorden zijn te zien in exposities zowel binnen als buiten het museum.

Header: Anno Dijkstra, Aftasten, 2022, installatie


  • Vanaf: 24 Jun 2023
  • Tot en met: 08 Oct 2023
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis