Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 08 september 2017
  • Tot en met: 11 februari 2018
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis

Eva van Kempen - Klaar om te dragen

Eva van Kempen (1976) is edelsmid en sieradenontwerper. Door edelmetaal, zoetwaterparels en edelstenen toe te voegen aan afgedankte ziekenhuismaterialen als infuussnoeren, injectienaalden en bloedbuisjes, transformeert zij schijnbaar koude en klinische materialen in kostbare juwelen. Tot en met 11 februari 2018 wordt haar nieuwe serie sieraden gepresenteerd op bustes van diverse kunstenaars uit de collectie van de Fundatie.

'Schuine plakjes', 2017. Choker, medische snoeren, zilver en zoetwaterparels op bronzen buste 'Portret Maria Lani' van Charles Despiau, 1929.


In 2015 baarde Eva van Kempen opzien met haar sieradenlijn LifeLines, gemaakt van veilig ziekenhuisafval. Zij toonde hiermee de schoonheid en waarde van medische hulpmiddelen aan. Deze ontdekte zij tijdens een periode van intensieve ziekenhuisbehandelingen bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Toen zij genezen werd verklaard voelde zij de noodzaak om met ziekenhuismaterialen te werken. Alleen op die manier kon zij bepaalde gebeurtenissen en haar eigen sterfelijkheid aanvaarden. Ondertussen nodigde zij hiermee mensen uit met nieuwe ogen naar deze materialen te kijken.
Halsjuweel Decapeptyl op Portret van jonge vrouw van Bé Thoden van Velzen; Halsjuweel Neonatologie op een torso van Charlotte van Pallandt, 1930; Kuisheidsgordel She decides op Tors van Geert Marree, 1943.

Op uitnodiging van Museum de Fundatie creëerde Eva van Kempen juwelen voor bustes van diverse beeldhouwers wiens werk door de jaren werd aangekocht. Met de tentoonstelling geeft de kunstenares op lichtvoetige wijze glans aan vaak wrange of paradoxale thema’s aan zoals ziekte, leven en dood.

Plan je bezoek

Meer over openingstijden, prijzen en bereikbaarheid.

Tentoonstellingen

Ontdek welke tentoonstellingen nu te zien zijn.

Blijf op de hoogte

  • Vanaf: 08 Sep 2017
  • Tot en met: 11 Feb 2018
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis

Bekijk ook deze tentoonstellingen