Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 24 mei 2017
  • Tot en met: 01 oktober 2017
  • Locatie: Museum de Fundatie

FRISO TEN HOLT - Licht en lijnen

Friso ten Holt (1921-1997) groeit op in het kunstenaarsdorp Bergen NH. Zijn oeuvre omvat olieverfschilderijen, tekeningen, etsen en aquarellen, die opvallen door hun helderheid en kleurgebruik. Hij ontwerpt ook monumentale glas-in-loodramen en wandkleden. Hij doceert aan verschillende academies en is leermeester van o.a. Jeroen Krabbé, van wie tegelijkertijd de tentoonstelling 'Het late licht' te zien is.

In Ten Holts werk ligt de nadruk op kleurvlakken in plaats van op details. Achtergrond en voorgrond in het schilderij hebben hetzelfde gewicht. Harmonie binnen het schilderij door herhalingen van vorm en kleur is belangrijk voor hem. Hij staat op de schouders van zijn vader de Bergense schilder Henri ten Holt, en verwerkt invloeden van Picasso en met name Cézanne. Ten Holts kleuren zijn stralend en helder. Veel van zijn latere werken roepen de sfeer op van een strandwandeling bij een stevige noordenwind.

In de jaren '60 beleeft Friso ten Holt zijn hoogtijdagen wat betreft verkoop en internationale bekendheid. Hij wordt door de linkse Engelse kunstcriticus John Berger via artikelen en een tv-interview bekend gemaakt bij het Britse publiek, wat een stormloop op de werken in de Londense tentoonstelling van 1962 tot gevolg heeft.

In Nederland wordt in het kielzog van deze plotselinge beroemdheid overzee ook meer aandacht aan hem besteed. Verschillende musea kopen schilderijen van Ten Holt.

Friso ten Holt is tot nog toe bekender bij vakgenoten en museummensen dan bij het grote publiek, in tegenstelling tot zijn broer, de componist Simeon. Deze tentoonstelling probeert daar verandering in brengen. Ongeveer 50 schilderijen en 35 werken op papier uit particulier en openbaar bezit laten het werk van Friso ten Holt op zijn stralendst en meest kleurrijk zien.

Tegelijk met de tentoonstelling zal een door de Stichting Otto B. De Kat geïnitieerde monografie over Friso Ten Holt verschijnen.


  • Vanaf: 24 May 2017
  • Tot en met: 01 Oct 2017
  • Locatie: Museum de Fundatie

Bekijk ook deze tentoonstellingen