Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 05 december 2019
  • Tot en met: 01 december 2020
  • Locatie: FUNDATIEfusion: Gemeentehuis Hardenberg, Stephanuspark 1, Hardenberg

Gooitzen de Jong - beelden en schilderijen - Hardenberg

Gooitzen de Jong (1932-2004) is in de eerste plaats bekend als beeldhouwer. Van 1961 tot 1976 was hij de officiële stadsbeeldhouwer van Enschede. Anderen kennen hem misschien ook als docent aan de AKI in Enschede of de Academie Minerva in Groningen. Dat hij bovendien een buitengewoon goede schilder was, is veel minder bekend.

Volgens de overlevering was Gooitzen de Jong in 1949 de eerste leerling die zich aanmeldde bij de pas opgerichte AKI in Enschede. Hoewel hij eigenlijk schilder wilde worden, greep hij al snel naar de boetseerklei. Zijn eerste docenten in de beeldhouwkunst waren Ben Guntenaar en Henk Zweerus. Op voorspraak van die laatste ging Gooitzen de Jong in 1952 naar de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar professor Piet Esser zijn belangrijkste leraar werd. De Jong deed twee maal mee met de prestigieuze Prix de Rome. In 1957 won hij een zilveren medaille met zijn Suzanna, in 1959 bezorgde Noach hem het goud. Na zijn academietijd kreeg hij vrijwel meteen opdrachten voor beelden in de openbare ruimte van onder andere Amersfoort, Utrecht en Schiedam.

In 1961 werd Gooitzen de Jong benoemd tot stadsbeeldhouwer van Enschede. Samen met Hildo Krop in Amsterdam was hij de enige in Nederland die zo’n functie bekleedde. In totaal bleef hij vijftien jaar lang voor de Gemeente Enschede werken. Behalve het maken van beelden voor de openbare ruimte van de stad gaf hij adviezen over opdrachten aan collega-kunstenaars en het onderhoud van de sculpturen. Ook over meer algemene zaken betreffende de stadsvernieuwing dacht hij mee met de Gemeente. Zijn bekendste werk is waarschijnlijk de Tamboer, die behalve in Enschede ook in Hoogeveen, Uithoorn en Weesp staat. In zowel zijn schilderijen als sculpturen was Gooitzen de Jong vooral geïnteresseerd in het autonome spel van volumes in de ruimte, waarbij het onderwerp nooit werd vergeten. Met een zorgvuldig gekozen kleurenpalet speelt hij met vlakken, zonder de figuratie te verliezen. Zijn voorstellingen zijn vaak verstild, bijna contemplatief.

Het gemeentehuis Hardenberg is op de volgende momenten open:

Maandag: 08.30 - 17.00 uur
Dinsdag: 08.30 - 17.00 uur
Woensdag: 08.30 - 17.00 uur
Donderdag: 08.30 - 20.00 uur
Vrijdag: 08.30 - 12.30 uur


FUNDATIEfusions
Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert Museum de Fundatie compacte presentaties op openbare plekken in en buiten Zwolle.


  • Vanaf: 05 Dec 2019
  • Tot en met: 01 Dec 2020
  • Locatie: Fundatiefusions

Bekijk ook deze tentoonstellingen