Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 25 mei 2019
  • Tot en met: 05 januari 2020
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis

GRAPHIC NOVELS - TEKENINGEN VAN PJOTR MÜLLER

Na zo’n vijftig jaar kunstenaarschap kijkt Pjotr Müller (1947) terug op zijn loopbaan in de vorm van een door hemzelf getekende autobiografie in stripvorm, getiteld ‘Boek voor Mo’, en tekeningen van een graphic novel in wording.

In 2015 begint Pjotr Müller met het maken van reeksen kleurenprints van zijn kunstwerken en tekent daar met zwarte pen een fictieve omgeving omheen. Het getekende verhaal is oorspronkelijk heel persoonlijk, bedoeld voor zijn zoon Mo. Gaandeweg is een compleet levensverhaal ontstaan, waarin hij zijn kunstenaarsbestaan) in beeld brengt, zijn motieven om beeldhouwer te worden, zijn relatie tot zijn familie, gezin en professionele entourage, zijn inspiratiebronnen en uiteraard zijn oeuvre tot nu toe.

De autobiografie was voor Pjotr Müller aanleiding om door te gaan met striptekenen. Inmiddels is hij bezig om nieuwe tekeningen te maken voor een graphic novel sprookje, met beeld en poëzie en activistisch van toon. Hij wil een statement maken vanuit de kunst, met kunst als middel om het cultuurbeleid en het huidige maatschappelijke klimaat te beïnvloeden. Volgens Müller moet er een tegengeluid komen op de mentaliteit van het neoliberalisme waarbij met name de economie leidend lijkt.

Museum de Fundatie toont een selectie uit de ruim driehonderd originele tekeningen van het Boek voor Mo en een preview van nieuwe tekeningen van de nog te ontwikkelen strip.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Eastside in 2010 maakte Müller speciaal voor Kasteel het Nijenhuis Het Huis van de kunstverzamelaar. Met dit Huis maakt Müller een knipoog naar het verleden van het kasteel, waar in 1958 kunstverzamelaar Dirk Hannema zich vestigde met zijn omvangrijke collectie kunstwerken. Het Huis van de Kunstverzamelaar heeft een Rietveldachtige constructie, maar tegelijkertijd steekt Müller de draak met de strenge dogma’s van deze ontwerper. In plaats van Rietvelds favoriete kleuren rood, blauw en geel heeft hij gekozen voor lollykleurtjes als knalroze. Naast voorwerpen die verwijzen naar kunst, bevindt zich in het huis ook een kast met kindertekeningen. Alsof Müller wil zeggen: zie het verzamelen van kunst als een spel, neem het niet al te serieus.

In de beeldentuin van het kasteel is het beeld Architectuur Studies (2019) geplaatst, de nieuwste aanwinst van Museum de Fundatie voor de collectie van de provincie Overijssel.

Pjotr Müller, Architectuur Studies, 2019. Collectie Provincie Overijssel.

Afbeelding header: Zaalfoto Pjotr Müller, Graphic Novels.


  • Vanaf: 25 May 2019
  • Tot en met: 05 Jan 2020
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis