Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 24 juni 2023
  • Tot en met: 24 september 2023
  • Locatie: Museum de Fundatie

Guillaume Lo A Njoe - Voyage

Het werk van Guillaume Lo A Njoe (Amsterdam, NL, 1937) is ongelooflijk veelzijdig – van kubussen met mysterieuze tekens en platte houten sculpturen met grillige vormen, tot schilderijen en werken op papier, die zich tussen abstractie en figuratie bewegen. Een ding hebben ze allemaal gemeen: in al zijn werken onderzoekt Lo A Njoe de relatie van de mens met diens omgeving en het heelal. Zijn kunst vormt een eigen universum, een tussenwereld waarin de mens zoekende lijkt te zijn, en voyage (op reis). De gelaagdheid van vormen, betekenissen en materialen speelt een centrale rol in het werk van de kunstenaar. De Fundatie Collectie bevat drie vroege werken van Lo A Njoe. Naast deze werken zijn in de tentoonstelling werken uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en uit de collectie van de kunstenaar zelf te zien. 

Guillaume Lo A Njoe. Foto: Peter Tijhuis

Guillaume Lo A Njoe studeerde in de jaren ’50 van de vorige eeuw aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam, een voorloper van de Gerrit Rietveld Academie. Zijn vroege werk wordt gekenmerkt door een expressieve manier van schilderen, die, in combinatie met onderwerpen als dieren, vogels en fantasiewezens, aan het werk van tijdgenoten als Karel Appel en Erwin de Vries doet denken. In de jaren ‘70 begint zijn werk abstracter te worden en experimenteert hij met spatwerk op schilderijen en rechthoekige blokken. Vanaf de jaren ’80  ontstaat zijn belangrijkste werk; zes- en achthoekige abstracte schilderijen op groot formaat, en houten sculpturen waarin zijn internationale wortels (Suriname, India, China, diverse Afrikaanse landen en Brazilië) terugkomen. De breuk met de rechthoekige traditie van het schilderij was een bevrijdend moment voor Lo A Njoe, die dit deel van zijn oeuvre zijn ‘belangrijkste bijdrage aan de schilderkunst’ noemt. Ook ontwierp Lo A Njoe monumenten en won hij diverse prijzen. Voyage is de eerste museale overzichtstentoonstelling van zijn werk in Nederland.

‘Dankzij mijn gemengde afkomst, heb ik van nature binding met een groot deel van de wereld, met zowel de Aziatische, Afrikaanse en Europese cultuur. Onwillekeurig komen al die verschillende signaturen in mijn werk bovendrijven. Dientengevolge ervaar ik zelden een gebrek aan inspiratie. Ik zie mijzelf als een universeel beeldend kunstenaar’ – Guillaume Lo A Njoe, april 2023

Guillaume Lo A Njoe, zonder titel, 1993, gemengde techniek, 177 x 110 x 35 cm, bruikleen van de kunstenaar. Foto: Peter Tijhuis. 

Guillaume Lo A Njoe, The Moon Europe, 1993, olieverf op doek, 120 x 120 cm, bruikleen van de kunstenaar. Foto: Peter Tijhuis.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Header: Guillaume Lo A Njoe, zonder titel, 1968, olieverf op doek, 92 x 122 cm, collectie Museum de Fundatie


  • Vanaf: 24 Jun 2023
  • Tot en met: 24 Sep 2023
  • Locatie: Museum de Fundatie

Bekijk ook deze tentoonstellingen