Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 17 oktober 2022
  • Tot en met: 01 mei 2023
  • Locatie: Gemeente Hellendoorn

Harm Kamerlingh Onnes - Gemeente Hellendoorn

De autodidact Harm Kamerlingh Onnes (Zoeterwoude, 1893- Leiden, 1985) staat vooral bekend om zijn kleine, humoristische karakterschetsen van het dagelijks leven. Maar deze veelzijdige kunstenaar ontwierp ook glas-in-loodramen en postzegels, hield zich bezig met binnenhuisarchitectuur en maakte een groot aantal keramische voorwerpen.

Harm Kamerlingh Onnes groeide op in een intellectueel en artistiek milieu in Leiden. Zijn vader was succesvol schilder van stillevens, zijn moeder was pianist. Kamerlingh Onnes erfde haar muzikale talent, maar besloot toch in 1911 zich aan de beeldende kunst te wijden. Hij koos ervoor om niet naar de academie te gaan, maar sloot zich wel aan bij het Leidse tekengenootschap De Kunst om de Kunst, waar hij andere kunstenaars, onder wie de architect van de kunstenaarsbeweging de Stijl, J.J.P. Oud, leerde kennen.

Tot 1925 experimenteerde Kamerling Onnes met verschillende stijlen en neigde hij naar abstractie. Hij versimpelde zijn vlakken en vormen steeds meer in deze periode. Maar na een bezoek aan het atelier van Piet Mondriaan kwam de kunstenaar tot het besef dat de abstractie niet voor hem was weggelegd. Hierna maakte Kamerlingh Onnes uitsluitend nog figuratief werk, waarin het menselijke motief leidend is.

Harm Kamerlingh Onnes omschreef zijn eigen kunstenaarschap met de woorden ‘aan te knoeien’. Zijn voorliefde voor het doodgewone komt hier duidelijk uit naar voren; hij gaf liever geen theoretische onderbouwing aan zijn vermogen om van het alledaagse iets bijzonders te maken.

Museum de Fundatie

Museum de Fundatie bezit en beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst. Collectie en tentoonstellingen zijn te zien op twee locaties: Kasteel het Nijenhuis met beeldentuin in Heino/Wijhe en Museum de Fundatie in Zwolle. Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert Museum de Fundatie compacte presentaties op openbare plekken in Nederland. Kijk voor een overzicht van alle FUNDATIEfusions op museumdefundatie.nl

Voor openingstijden en toegankelijkheid, ga naar de website van Gemeente Hellendoorn.


  • Vanaf: 17 Oct 2022
  • Tot en met: 01 May 2023
  • Locatie: Fundatiefusions

Bekijk ook deze tentoonstellingen