Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 15 juni 2017
  • Tot en met: 18 juni 2017
  • Locatie: Woonzorgcentrum Margaretha, Kampen

Internationale Hanzedagen

“Let maar niet op Voer, hij is aan het broeden op een wolk.” Dat zei Anna Verkade over haar echtgenoot Jan Voerman als hij zich afzonderde om een wolkenlucht op doek of op papier vast te leggen. Wolken, koeien en paarden zijn het handelsmerk van de IJsselschilder.

Hanze Expo

Voerman werd in 1857 in Kampen geboren en woonde vanaf 1889 in Hattem. De meeste aquarellen en schilderijen ontstonden in zijn atelier. Voor zijn tekeningen was hij vaak aan de IJssel te vinden. Hij gebruikte ze als studies en voorzag ze soms van kleuraanwijzingen. De schetsen doen denken aan de manier waarop Rembrandt zijn wandeltochten langs de Amstel vastlegde op papier. Het zijn vluchtige krabbels, vaak op de achterkant van uitnodigingskaarten of op reclame-uitingen.

Hanze Expo

Voermans tekeningen worden gewaardeerd om hun grote trefzekerheid. Ze geven een goede kijk op Voermans wereld: intiem en ingetogen, maar met een monumentale uitstraling. De Provincie Overijssel bezit de grootste Voerman-collectie ter wereld.

Hanze Expo

Tijdens de Internationale Hanzedagen (dit weekend in Kampen, 15 t/m 18 juni) heeft de Fundatie een pop-upmuseum in Woonzorgcentrum Margaretha, Burgwal 45. Te zien zijn 18 IJsseltekeningen van Jan Voerman. De buitenkant van het zorgcentrum is beplakt met enorme blow-ups van twee schilderijen.


  • Vanaf: 15 Jun 2017
  • Tot en met: 18 Jun 2017
  • Locatie: Fundatiefusions