Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 14 oktober 2017
  • Tot en met: 07 januari 2018
  • Locatie: Museum de Fundatie

JAN BANNING - RED UTOPIA

Na de val van de muur en de desintegratie van de Sovjet-Unie lijkt het communisme weggeraakt in de vergetelheid van de geschiedenis. Fotograaf Jan Banning documenteert met zijn serie Red Utopia in (vanuit ons perspectief) diverse uithoeken van de wereld de nog levende restanten van deze ideologie, die zo bepalend is geweest voor de twintigste eeuw. Vanaf 14 oktober 2017 is de fotoserie te zien in Museum de Fundatie in Zwolle.

Beluister de uitzending Kunststof over Jan Banning, gepresenteerd door Frénk van der Linden:

Beluister uitzending

Italië, Partito della Rifondazione Comunista (PRC), Circolo Giudecca, Venezia.


Jan Banning (1954) ging op zoek naar locaties in vijf landen (India, Italië, Nepal, Portugal en Rusland) waar de communistische geest nog rondwaart en zelfs nog heerst. In steden en (soms afgelegen) stadjes legde hij met zijn camera de interieurs van communistische partijkantoren met hun vaak uitbundige iconografie vast: rode vlaggen en vaandels, en portretten van Marx, Engels, Lenin, Stalin en Mao en van nationale partijleiders en ideologen. Soms zijn ook de lokale partijactivisten gefotografeerd. Vanachter het bureau kijken ze geconcentreerd in de lens. Bannings foto’s kenmerken zich door een zorgvuldige hantering van compositie en licht.

Nepal, partijkantoor van CPN-UML (marxist-leninist), Nepalganj (CPN-UML werd bij de verkiezingen in 2013 gekozen tot een-na-grootste partij met 175 van 575 zetels)

Jan Banning maakte internationaal naam met fotoseries over gevoelige onderwerpen uit het recente verleden, zoals de zogeheten troostmeisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog; verder met Bureaucratics, over de wereld van de bureaucratie; en met het recente Law&Order, over misdaad en straf in vier landen. Banning weet in zijn werk complexe thema’s als staatsmacht, de consequenties van oorlog en recht en onrecht om te zetten in krachtige beelden. Hoewel het in zijn fotoseries altijd gaat om grote politieke of sociologische verhalen, spelen mensen er steeds een voorname rol in.

(Afbeelding header: Kantoor “Emiliano Zapata” van de Partito Rifondazione Comunista (PRC) in Acerra (Italy), met partijlid Maria (2016).


  • Vanaf: 14 Oct 2017
  • Tot en met: 07 Jan 2018
  • Locatie: Museum de Fundatie

Bekijk ook deze tentoonstellingen