Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 04 september 2021
  • Tot en met: 05 december 2021
  • Locatie: Museum de Fundatie

Jeroen Krabbé - STILTE

Mijn atelier in lockdown

Maanden van stilte en maanden alleen in het atelier. Niet op reis, niet naar verre oorden, geen locatieonderzoek, geen opnames voor een nieuwe schilders documentaire. Jeroen Krabbé viel in 2020 uit het ritme dat zijn schilderen al decennialang bepaalt: reizen voor zijn film- en televisiewerk en de opgedane indrukken verwerken in schilderijen in zijn werkplaats. Hij zonderde zich af in zijn atelier, en daar ontstond een nieuwe serie, die zich het best laat omschrijven als atelierportretten.

Jeroen Krabbé, Atelier no. 1, 2020 - 2021, olieverf op doek, 60 x 70 cm, bruikleen van de kunstenaar 

De schilderijen van Jeroen Krabbé zijn meestal een blik naar buiten – een blik op de landschappen van Gauguin, op Dalfsen, zijn familiegeschiedenis. Nu zijn het spiegels van zijn atelier, de blik naar binnen gekeerd. Compacte schilderijen, in een egale toon, met het lege doek op de ezel als hoofdrolspeler. De schilder zelf is slechts een schim, een silhouet. Toch voelen de werken niet eenzaam, na langer kijken is de concentratie op de atelierruimte in al zijn gedempte kleur- en lichtvariaties meditatief. Alsof tijd ophoudt en je als kijker meedanst op een afgepast ritme dat de schilder zich oplegde om de isolatiedagen met betekenis te vullen, ook in tijden van stilte. De blik naar binnen levert pure schilderkunst op waarin de nuance, het precieze gebaar, telt.

Jeroen Krabbé, Het begin van een schilderij, 2020 - 2021, olieverf op doek, 70 x 90 cm, bruikleen van de kunstenaar

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek met een gesprek tussen Jeroen Krabbé en zijn zoon Jasper, met foto’s van Annemarieke van Drimmelen. Dit is een uitgave van Museum de Fundatie en Waanders Uitgevers.

 

Beeld header: Jeroen Krabbé, De Lege doeken, 2020 - 2021, olieverf op doek, 50 x 60 cm, bruikleen van de kunstenaar


  • Vanaf: 04 Sep 2021
  • Tot en met: 05 Dec 2021
  • Locatie: Museum de Fundatie

Bekijk ook deze tentoonstellingen