Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 16 oktober 2021
  • Tot en met: 03 april 2022
  • Locatie: Museum de Fundatie

Joyce Overheul - Let's get political

Het werk van Joyce Overheul (Den Bosch, 1989) gaat over ongelijkheid, seksisme, feminisme, machtsverhoudingen en emancipatie. Geen romantisch l’art pour l’art voor deze activistische kunstenaar. Wel werkt ze in zachte kleuren, textiel en kralen. Een bewuste keuze: handwerk en textielbewerking zijn eeuwenlang afgedaan als vrouwenhobby, een minderwaardig ambacht binnen de rest van de ‘hoge kunsten’. Het gebruik van textiel, of het handwerken ziet Joyce Overheul dan ook als een daad van verzet tegen de historische ongelijke man-vrouw verhoudingen en de hedendaagse vrouwenhaat.

Wapens in de babykamer. Joyce Overheul wil ons helemaal niet plezieren. (Dagblad van het Noorden, 03-02-2022)
AAIBAAR FEMINISME (Interview FD Persoonlijk, 29-10-2021)

AAIBAAR EN GLINSTEREND TEN STRIJDE (NEDERLANDS DAGBLAD, 11-11-2021)


Joyce Overheul, Sending Thoughts and Prayers, 2020, 24.878 glazen kralen, 37,5 x 27,5 cm, bruikleen van de kunstenaar. Foto: Peter Tijhuis

De humor en aaibaarheid van haar werk maken het gemakkelijk om je over te geven aan Joyce Overheul, tot je overvallen wordt door de scherpte van haar boodschap, haar priemende blik die dwars door naïviteit en machtswellust heen snijdt. Haar werk is een oproep aan het individu om zich uit te spreken, om conventies en onderdrukking van zich af te schudden. Let’s get political gaat voor Joyce Overheul niet per se om het bekennen van kleur, maar bovenal om wakkere, strijdbare mensen die de heersende macht kritisch bevragen en ondermijnen.


Joyce Overheul, Iranian Velvet pt. 3, 2019, fluweel, ø 48 cm, bruikleen van de kunstenaar. Foto: Peter Tijhuis


Joyce Overheul, Men on Pedestals, 2020, fluweel, 118 x 82 cm, bruikleen van de kunstenaar. Foto: Peter Tijhuis

Museum de Fundatie Zwolle toont vanaf 16 oktober het werk van Joyce Overheul van 2011 tot nu. Deze nieuwe Future Factory tentoonstelling is de eerste museale solopresentatie van het werk van Joyce Overheul. In 2021 was haar wandkleed Utitlity Box on Enghelab Street (2019) al te zien in de tentoonstelling Van wie is de wereld? in Museum de Fundatie Zwolle. Dit werk heeft Museum de Fundatie verworven voor zijn collectie, met steun van de VriendenLoterij. Bij Let’s get political verschijnt een boek, met daarin een interview met Joyce Overheul. Een uitgave van Museum de Fundatie en Waanders Uitgevers.


Joyce Overheul, P7, 2015, satijn, katoengaren, vulling van gedroogde lavendel en sesamzaad, bruikleen van de kunstenaar


Joyce Overheul, Utility Box on Enghelab Street, 2019, organza, borduurgaren, glaskralen, 436 x 230 cm, collectie Museum de Fundatie Zwolle en Heino/Wijhe, verworven met steun van de VriendenLoterij.


Joyce Overheul - Let's get political is onderdeel van de Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie. Multidisciplinaire makers gaan hier op zoek naar de hartslag van de tijd. Welke thema’s bepalen de toekomst? Antwoorden zijn te zien in exposities zowel binnen als buiten het museum.

 


  • Vanaf: 16 Oct 2021
  • Tot en met: 03 Apr 2022
  • Locatie: Museum de Fundatie

Bekijk ook deze tentoonstellingen