Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 14 oktober 2023
  • Tot en met: 28 januari 2024
  • Locatie: Museum de Fundatie

Kristina Norman - Hanze Connecties

In Hanze Connecties verkent kunstenaar en onderzoeker Kristina Norman (1979, Tallinn, Estland) samen met historica en curator Linda Kaljundi de West- en Oost-Europese perspectieven op de Hanze. Het project vertrekt vanuit de viering dit jaar van het 800-jarig bestaan van de Hanze in Nederland. Hoewel de Hanze wordt beschouwd als een van de meest cruciale onderdelen van de Noord-Europese geschiedenis van de Middeleeuwen, verschilt de herinnering eraan ook van land tot land. De tentoonstelling onderzoekt de erfenis van de Hanze ook vanuit het perspectief van hedendaagse kwesties met handelsnetwerken, hiërarchieën en natuurlijke hulpbronnen.

Pelletkachels branden op Etse bomen (Trouw, 11.12.2023) 

Hanze connecties vertrekt van de gravure First Landing of the Bremen Merchants at the Mouth of the River Daugava. 1156 door Friedrich Ludwig von Maydell (1795 – 1846), die afkomstig was uit de gelederen van de Duitstalige adel in de Oostelijke Baltische staten. Vanuit dat beeld onderzoekt Norman de koloniale fantasieën over de middeleeuwse kolonisatie van Oost-Europa door de Duitsers en hun gebruik in verschillende contexten: in het Baltische Duitse en het Duitse discours over natievorming en kolonisatie, in de Estse en Oost-Europese visies op aansluiting bij West-Europa in de post-Sovjetperiode, of in de ideeën over de Hanze als een voorganger van de Europese Unie. Representaties van de Hanze zijn een saillant element geweest in al deze constructies. De tentoonstelling brengt politiek, romantiek en handelseconomie samen.


De Hanze naspelen, werk in uitvoering. Foto: Meelis Muhu

Hanze connecties omvat ook twee delen van Kristina Normans filmtrilogie Orchidelirium, die werd gepresenteerd in het Estse paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2022. Orchidelirium is een meeslepende video-installatie die vergeten historische en koloniale banden tussen Nederland, Estland en Indonesië onderzoekt. De tentoonstelling bestaat verder uit sculpturen, objecten uit de Fundatie collectie, installaties en performatieve ruimtelijke interventies.

Creatieve medewerkers: Märt Liivik, Meelis Muhu, Reimo Võsa-Tangsoo

Onze dank gaat uit naar: Cultural Endowment of Estonia, Kristian Garssen, Marje Kidron, Juhan Kreem, Tiina-Mall Kreem, Erik Norkroos, Kadi Polli, Hendrik Vahter, Heigo Varik (Katted24), Gemeente Zwolle.


hanze_connecties_©_peter_tijhuisFoto's: Peter Tijhuis

 


  • Vanaf: 14 Oct 2023
  • Tot en met: 28 Jan 2024
  • Locatie: Museum de Fundatie

Bekijk ook deze tentoonstellingen