Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 14 oktober 2023
  • Tot en met: 26 mei 2024
  • Locatie: Museum de Fundatie

Kunst in de Vide - Ruthi Helbitz Cohen

In haar werk onderzoekt Ruthi Helbitz Cohen de actuele condition humaine, of liever de condition féminine. Haar doeken en installaties zijn gevuld met half-doorzichtige vrouwenlichamen, omgeven door planten, dieren of losse lichaamsdelen. Zoals een wetenschapper een dier ontleedt, zo haalt Helbitz Cohen lichamen uit elkaar en voegt deze daarna weer samen als een puzzel die net niet helemaal klopt. Haar figuren zijn geen portretten maar archetypes. De kunstenaar gebruikt weliswaar een zeer persoonlijke symboliek, maar de hoofdpersonen in haar werk zijn universeel.

mdf_ruthi_helbitz_cohen©_peter_tijhuis_2

Museum de Fundatie toont in een presentatie in het entreegebied in Zwolle een aantal van de grote doeken van Helbitz Cohen. De zes meter lange doeken zijn deels beschilderd, deels met collageachtige elementen beplakt. Opvallend is het gebruik van afzetlint van het familiebedrijf, een bouwbedrijf dat haar grootvader oprichtte. Tussen deze werken hangt haar Veil of Tears, een gordijn dat is samengesteld uit goudkleurige tranen, gemaakt in de Israëlische stad Ramla samen met Palestijnse en Joodse vrouwen. De tranen lijken in eerste instantie te verwijzen naar (vrouwelijk) leed, maar als geheel vormen ze een sluier die niet alleen bedekt en versiert maar ook beschermt.

In haar nieuwste werk, Joker, is het bekende masker uit de Batmanfilms duidelijk te herkennen. Helbitz Cohen gebruikt het ingebed in een plantachtige structuur, verbonden met een figuur die op z’n kop staat. Haar werk reflecteert op het gruwelijke, de afgronden die wij allemaal in ons bergen, maar op een speelse, poëtische, vaak humoristische manier. Zo hangt een losse nier aan een draadje dat door een libelle wordt gedragen, en strekken de dood en een heks tegelijk de hand uit naar een hart. Uiteindelijk winnen de hoop en de betovering het van het afgrijzen.De kunstenaar zoekt naar ongemak en kleine veranderingen in het denkproces van degenen die haar werk bekijken, met als doel door de pijn heen ook de schoonheid te laten zien.

Ruthi Helbitz Cohen woont en werkt in Israël. Zij heeft veel tentoonstellingen op haar naam staan, onder meer in Beelden aan Zee (Den Haag), Herzliya Museum of Contemporary Art (Herzliya), Macedonian Museum of Contemporary Art (Thessaloniki) en bij Whiteconcepts Gallery (Berlijn). Helbitz Cohen heeft diverse prijzen gewonnen en haar werk bevindt zich in vele museale en particuliere collecties wereldwijd. Deze tentoonstelling is de eerste in een nieuwe reeks Kunst in de Vide in Museum de Fundatie Zwolle. Deze reeks verlevendigt het entreegebied van het museum, maakt nieuwsgierig en draag bij aan het museum als ontmoetingsplek voor iedereen.

mdf_ruthi_helbitz_cohen©_peter_tijhuis

mdf_ruthi_helbitz_cohen©_peter_tijhuis_3Foto's: Peter Tijhuis


  • Vanaf: 14 Oct 2023
  • Tot en met: 26 May 2024
  • Locatie: Museum de Fundatie

Bekijk ook deze tentoonstellingen