Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 01 december 2016
  • Tot en met: 01 november 2017
  • Locatie: Gemeentehuis Hardenberg

Lars van den Brink - A Happy Day in Europe

In plaats van een politiek ideaal is Europa een heet hangijzer geworden. Toch durfde fotograaf Lars van den Brink het onderwerp aan te pakken met zijn serie ‘A Happy Day in Europe’. Hij wil met zijn foto’s laten zien dat Europa meer is dan een bestuurlijk model dat ooit eens bedacht is door politici. Europa is immers in de eerste plaats een continent, een stukje aarde, waarop heel veel gewone mensen elke dag opnieuw proberen om op een zo goede en prettige manier samen te leven.

Lars van den Brink (Alkmaar 1977) besloot om persoonlijk poolshoogte te gaan nemen. Met zijn vrouw en twee kinderen reisde hij in 2014 per camper een half jaar lang door Europa, waarbij hij maar liefst 22 landen bezocht. In zijn foto’s concentreerde hij zich op de activiteiten van Europeanen in het weekend, als de dagelijkse sleur wordt doorbroken en politieke actualiteiten tijdelijk naar de achtergrond zijn verdreven. Op die momenten van ontspanning tonen de Europeanen misschien wel hun echte gezicht.

In zijn foto’s heeft Van den Brink de mensen op een bijzondere manier in beeld gebracht. Hij posteerde zijn fotocamera gedurende de dag op een vaste plek in de buurt van een activiteit, uiteenlopend van schaatsen in Polen en swingen in Spanje tot vliegeren in Rusland en brugspringen in Bosnië en Herzegovina. Elke keer als hij iemand iets bijzonders zag doen, maakte hij snel een foto. Aan het einde van de dag legde hij de tientallen foto’s over elkaar om ze zodoende te combineren tot één beeld.

‘A Happy Day in Europe’ is een reeks stilstaande time-lapses, waaruit hier 12 foto’s worden getoond. De overvolle composities doen denken aan schilderijen van laatmiddeleeuwse meesters als Pieter Brueghel en Jeroen Bosch. Door die aloude taferelen met een moderne techniek nieuw leven in te blazen, roept Van der Brink de vraag op of datgene wat ons verbindt tegenwoordig niet net zo sterk is als toen. Losgezongen van hun politieke context zijn de Europeanen in feite weinig veranderd. Hun identiteit is niet het grote ideaal maar juist het kleine geluk. 


  • Vanaf: 01 Dec 2016
  • Tot en met: 01 Nov 2017
  • Locatie: Fundatiefusions