Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 02 oktober 2011
  • Tot en met: 08 januari 2012
  • Locatie: Museum de Fundatie

Meer licht

LET OP: DEZE TENTOONSTELLING IS GEWEEST

Van 2 oktober 2011 tot en met 8 januari 2012 presenteerde Museum de Fundatie in Zwolle de tentoonstelling Meer licht. Een voor Nederland uniek schilderij van William Turner uit de Fundatie-collectie, vormt het uitgangspunt van deze expositie. Dit doek van een zinderende lucht boven een ruwe zee gaf de aanleiding om te kijken in hoeverre het sublieme, dat zijn eerste hoogtepunt vond bij romantische kunstenaars als Turner en Caspar David Friedrich, nog van toepassing is op de hedendaagse kunst. Meer licht is samengesteld door schrijver en kunstcriticus Hans den Hartog Jager en toonde werk van Bas Jan Ader (NL), Miroslaw Balka (PL), Ann Böttcher (SE), Vija Celmins (US), David Claerbout (BE), Tacita Dean (GB), Olafur Eliasson (DK/IS), Spencer Finch (US), Ragnar Kjartansson (IS), Gert Jan Kocken (NL), Wolfgang Laib (DE), Raquel Maulwurf (NL), Erik Odijk (NL), Katie Paterson (GB), Derk Thijs (NL), Wolfgang Tillmans (DE), William Turner (GB), Roy Villevoye (NL) en Guido van der Werve (NL). 

Een vuurtoren die wanhopig speurt naar een levensteken van een verdwenen man. Maanlicht, gevangen in een kamer. Een man die op de Noordpool wordt achtervolgd door een ijsbreker. Op de tentoonstelling Meer licht gaan schoonheid en gevaar hand in hand. De werken laten zien dat in het streven naar schoonheid en verheffing kunst ontstaat waarbij de makers veel op het spel zetten. Soms zelfs hun leven.

Het voornaamste idee achter Meer licht (waarvan de titel is ontleend aan de vermeende laatste woorden van Goethe) is dat er sinds de opkomst van de moderne kunst een verborgen ‘sublieme traditie’ bestaat die zijn wortels vindt in de late jaren zestig. Zo gaat Bas Jan Ader in zijn In Search of the Miraculous welbewust en in alle eenzaamheid de confrontatie aan met de zee en de natuur – en keert daarvan niet meer terug. Maar ook bij Olafur Eliasson, Tacita Dean, David Claerbout en Guido van der Werve zie je dat de combinatie van natuur en het streven naar schoonheid gepaard kan gaan met gevaar en het verliezen van jezelf.

Hoe ambitieus deze kunstenaars ook zijn, ze beseffen maar al te goed dat het ware sublieme nooit gerealiseerd zal worden – niet in dit leven, niet op deze plek. Maar juist in die botsing tussen streven en machteloosheid wordt hun werk krachtig. Wie Meer licht heeft gezien beseft dat het zoeken naar het hoogste ook in de hedendaagse kunst nog steeds relevant is, maar ook dat de schoonheid definitief zijn onschuld heeft verloren.


  • Vanaf: 02 Oct 2011
  • Tot en met: 08 Jan 2012
  • Locatie: Museum de Fundatie