Menu
Plan je bezoek

Op woensdag 22 en donderdag 23 november is Museum de Fundatie vertegenwoordigd op PAN Amsterdam met twee recente aanwinsten: de video Ozon van de jonge Overijsselse multimediakunstenares Elise van der Linden en het schilderij Gewitterfront van Neo Rauch.

In het videowerk Ozon van Elise van der Linden (1983) vliegt u op boomtophoogte met de snelheid van de draaiing van de aarde een zonsondergang tegemoet. Een romantisch landschap dat zo afkomstig lijkt te zijn uit een schilderij van Caspar David Friedrich schiet onder u door. De tijd houdt feitelijk op te bestaan. Museum de Fundatie beschouwt Elise van der Linden als een groot talent. Haar werk was in 2008 te zien op de solotentoonstelling Schijnsels van tijd in Kasteel het Nijenhuis, tweede locatie van de Fundatie. In 2015 nam zij met Ozon deel aan de tentoonstelling Gevaar & schoonheid. Turner en de traditie van het sublieme. Elise van der Linden kreeg de eretitel Talent van het jaar 2017 en is genomineerd voor Kunstenaar van het jaar 2018Neo Rauch - GewitterfrontNeo Rauch, Gewitterfront, 2016, olieverf op doek. Collectie Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe. Verworven met financiële ondersteuning door de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds), het Mondriaanfonds en VSBfonds. © Neo Rauch c/o Pictoright Amsterdam 2016 (Foto: Uwe Walter, Berlin).


Ook stelt Museum de Fundatie, voor het eerst buiten het museum,
Gewitterfront van Neo Rauch (1960) tentoon. Neo Rauch is één van de belangrijkste schilders van dit moment. Zijn raadselachtige werelden betoveren evenzeer als ze angst inboezemen. Neo Rauch veroverde in de jaren 90 de internationale kunstwereld. Zijn bronnen liggen in de Leipziger Schule, met Arno Rink als zijn belangrijke leermeester, alsook bij de PopArt en comics. Gewitterfront uit 2016 is het jongste werk van Rauch in Nederlands openbaar bezit en werd door de Fundatie verworven met financiële ondersteuning door de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds), het Mondriaanfonds en VSBfonds. Op 21 januari 2018 opent in Museum de Fundatie de overzichtstentoonstelling Neo Rauch – Dromos. Schilderijen 1993-2017, met 66 van zijn schilderijen van vaak gigantisch formaat uit 25 jaar schilderkunst van de grootmeester uit Leipzig.

Op beide dagen geeft directeur Ralph Keuning om 12:30 uur en 14 uur een FundatieTalk over het museum, de collectie, tentoonstellingen en de toekomstplannen.  

Museum de Fundatie is onderdeel van PAN Podium en is vrij toegankelijk voor beursbezoekers. Zie ook: www.pan.nl/panpodium

Afbeelding header: Elise van der Linden, Ozon, 2008, 3D animatiefilm. Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe