Menu
Plan je bezoek

De tentoonstelling Nature Talks is een uitnodiging om de wereld anders te bekijken; niet vanuit ons dominante, menselijke perspectief, maar als onderdeel van de natuur. In Nature Talks About... onderzoeken we samen met makers en experts hoe we als mens kunnen erkennen dat we onderdeel zijn van een ecosysteem, samen met andere levende en niet-levende natuur. 

Nature Talks About... is onderdeel van de Fundatie Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie, waarin multidisciplinaire makers op zoek gaan naar de hartslag van de tijd. 

Programma 
30 april: Moving Objects & The Plant-Based Instrument
23 mei: Denken als een berg
28 mei: De eeuw van Felix – Hoe houden we de aarde leefbaar voor onze kinderen?
Ruben Jacobs gaat met kunstenaars in gesprek over gedrags- en klimaatverandering
10, 11 juni: Nature Talks @ Summer Stage 
25 juni: Nature Talks about... @ Museum de Fundatie Zwolle 
10 juli, 6 augustus: The Plant-Based Instrument
16 juli, 20 augustus: Buitenbeeld 

_
6 augustus / 11:00 - 17:00
The Plant Based Instrument
Performance Stan Smeets
Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis Heino / Wijhe
Toegankelijk met een geldig toegangsbewijs voor Kasteel het Nijenhuis

The Plant-Based Instrument is een modulaire synthesizer die bladpatronen vertaalt in ritmes. Om dit voor elkaar te krijgen plaatst Stan Smeets microscopen en sensoren op planten en hun omgeving. Hierbij laat hij de bladstructuren en groeipatronen van de planten, die vooral uitvergroot onder de microscoop goed zichtbaar zijn, de synthesizer aansturen. Zo veranderen planten in muzikanten die een rauwe beat spelen, die vervolgens kan dienen als inspiratiebron voor dansbare muziek en experimentele film. The Plant-Based Instrument laat zowel de artiest als de toeschouwer anders kijken naar de patronen uit de natuur.

Op 6 augustus maakt Smeets muziek in zijn kas in de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis. 

_
20 augustus / 18:30 - 21:00 uur 
Buitenbeeld
Performance Trix Berendsen
Museum de Fundatie Zwolle
Gratis toegang

Het werk Buitenbeeld van Trix Berendsen is een fluïde kunstinstallatie, die ze vult met objecten en foto's die ze bewondert, bestudeert en ontleedt alsof ze ze nog nooit eerder heeft gezien. De installatie is onderdeel van een doorlopend onderzoek en groeit dus. Op 20 augustus werkt Berendsen live aan Buitenbeeld in de tentoonstelling Nature Talks