Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 10 september 2022
  • Tot en met: 08 januari 2023
  • Locatie: Museum de Fundatie

Neo Rauch - Die Mitte

In de jaren ’90 van de vorige eeuw veroverde Neo Rauch de kunstwereld met zijn figuratieve schilderijen. Zijn schilderijen vielen toen buiten de boot van de hedendaagse kunst: ze waren niet abstract en niet conceptueel. Zijn voorliefde voor strips, zijn afkomst uit de DDR en het nieuwsgierige makende, ongrijpbare karakter van zijn verhaallijnen versterken nog eens het Raadsel Rauch. Hij is een prominente wegbereider van de grote terugkeer van de figuratie binnen de beeldende kunst, en met én door hem verwierf Leipzig een internationale reputatie als stad van de schilders. Die Mitte is een overzicht van Rauchs meest recente schilderijen, in combinatie met een bijzondere categorie uit zijn vroege werk – de reeks tondi die hij in 1993 en 1994 maakte.

Rauch: surrealistisch verteller van beelden (kunsthart)

HEUVELS VAN GELUK BIJ NEO RAUCH IN DE FUNDATIE (MUSEUMTIJDSCHRIFT)

TWEE TENTOONSTELLINGEN MET DROMERIGE, SPROOKJESACHTIGE 'VERKENNINGEN VAN HET EIGEN IK' VAN NEO RAUCH. (DE VOLKSKRANT 20-10-2022)

Nu te Zien! Neo Rauch. (AvroTros, 04-10-2022)

NEO RAUCH: ONDOORGRONDELIJKE SCHILDERIJEN VLIEGEN HEerLIJK UIT DE BOCHT. (MEPPELER COURANT, 24-09-2022)

NEO RAUCH: IK HEB GEEN CONCEPT, DAT IS MIJN CONCEPT. (TROUW, 18-09-2022)

Neo Rauch: kunstenaar op zoek naar balans. (Nederlands Dagblad, 16-09-2022)

Neo Rauch, Saum, 1993, olieverf op papier, Ø 340 cm, Museum de Fundatie, langdurig bruikleen Collection Ruth. Foto: Uwe Walter, Berlijn. © Neo Rauch, Die Mitte, c/o Pictoright 2022.

Neo Rauch beweegt zich door de tijd, en verzet zich juist zo tegen het lineaire verstrijken daarvan. Hij verbindt zonder aarzelen tijden, betekenissen, stijlen en motieven met elkaar tot een diep persoonlijk universum. Zijn schilderijen zijn mythische en tegelijk intens realistische werelden, instabiel en vol onrust, en geven aanleiding tot eindeloos veel interpretaties. Rauch nodigt je als kijker uit je diep persoonlijk te verhouden tot zijn schilderijen. Zodra je zijn wereld bent binnengetreden verlies je stap voor stap je grip, totdat alles wat zeker lijkt, ineens onzeker is. Zijn schilderijen zijn een mysterieuze en persoonlijke reis, die verwarring veroorzaakt en tegelijkertijd houvast biedt, doordat de reisgenoten en begeleiders van Rauch ook de kijker omarmen.   

De tondi uit 1993 en 1994 markeren het begin van Rauchs huidige beeldtaal. Hij maakt deze reeks ronde schilderijen na een indringende droom, die een fundamentele verandering in zijn benadering van de schilderkunst teweeg brengt. Voor die tijd weifelt Rauch een tijd lang welke kant hij uit moet gaan; de droom is een wegwijzer uit zijn onderbewuste om terug te keren naar de basis, de figuratie, en om de abstractie los te laten.

Neo Rauch, Die Wurzel, 2020, olieverf op doek, 300 x 250 cm, HGN Artcollection. Foto: Uwe Walter, Berlijn. © Neo Rauch, Die Mitte, c/o Pictoright 2022

Na de tondi maakt de tentoonstelling een sprong van 25 jaar. In zijn meest recente schilderijen lijkt Rauch steeds meer terug te grijpen naar de tijd van de Verlichting en de Romantiek, naar de 18de en 19de eeuw. Hier zoeken zijn figuren naar evenwicht, naar dromen en kunst, en binden ze gedecideerd de strijd aan met ideologen en herrieschoppers. Tijdreiziger Rauch lijkt de 20ste en 21ste-eeuwse verwarring en aftakeling te becommentariëren, binnen de hoopgevende coulissen van de 18de en 19de eeuw.

Die Mitte is de tweede tentoonstelling die Museum de Fundatie aan Rauchs schilderkunst wijdt. In 2018 was Neo Rauch – Dromos te zien; een overzicht van zijn schilderijen van 1993 tot en met 2017.

Bij Die Mitte verschijnt een catalogus, met teksten van Hubertus Gassner, Hans den Hartog Jager, Ralph Keuning, Bettina Krause en Uwe Tellkamp. Een publicatie van Waanders Uitgevers en Museum de Fundatie.

Foto's: Peter Tijhuis

MEER NEO RAUCH: het Drents Museum toont van 9 oktober 2022 t/m 26 maart 2023 Neo Rauch – Wegzehr, een overzichtstentoonstelling van zijn werk op papier. Meer info: drentsmuseum.nlBeeld header: Neo Rauch, Vulkanschule, 2022, olieverf op doek, 300 x 500 cm, particuliere collectie, Seoul (Republiek Korea). Foto: Uwe Walter, Berlijn. © Neo Rauch, Die Mitte, c/o Pictoright 2022.


  • Vanaf: 10 Sep 2022
  • Tot en met: 08 Jan 2023
  • Locatie: Museum de Fundatie

Bekijk ook deze tentoonstellingen