Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 18 september 2015
  • Tot en met: 03 januari 2016
  • Locatie: Museum de Fundatie

Nick & Simon - OPEN!

LET OP: DEZE TENTOONSTELLING IS GEWEEST

Vanaf vrijdag 18 september 2015 tot 3 januari 2016 was in Museum de Fundatie in Zwolle de tentoonstelling ‘Open’ te zien. Acht Nederlandse beeldend kunstenaars hebben zich laten inspireren door nummers op het gelijknamige nieuwe album van zangers Nick en Simon dat diezelfde dag verschijnt. David Bade/Tirzo Martha/IBB, Ard Doko, Lidy Jacobs, Joseph Klibansky, Danielle Kwaaitaal, Ans Markus, Ruud de Wild en Niels Smits van Burgst gingen ieder met één of meerdere songs aan de slag. ‘Open’ maakte de verbinding tussen muziek en beeldende kunst.

David Bade (1970, Willemstad, Curacao) maakt bevrijdende en kleurrijke tekeningen, schilderijen en sculpturale installaties. Zijn grensoverschrijdende beeldtaal sluit aan bij zijn sociale bewogenheid: hij werkt samen met het publiek, studenten en amateurs, vaak binnen de openbare ruimte. In 2006 stichtte hij in Curacao samen met kunstenaar Tirzo Martha (1965, Willemstad, Curacao) het Instituto Buena Bista (IBB), een multidisciplinair platform voor hedendaagse kunst en educatie. Martha maakt politiek en maatschappelijk geladen beelden, installaties, video’s en performances. Hij wil inzicht bieden in al de verschillende elementen die samen de complexe structuur vormen die we de Caraïbische maatschappij noemen. Samen met IBB studenten en leerlingen van de Zwolse MBO opleiding CIBAP stortten Bade en Martha zich gedurende de tentoonstellingsperiode op een work in progress dat reageert op de universele onderwerpen van Nick en Simon.

Ard Doko (1991, Callantsoog) maakte zijn internationale debuut op 19-jarige leeftijd in Amerika. Sindsdien reist de graffiti en street artist over de wereld voor zijn schilderijen en muurschilderingen. Zijn stijl wordt vaak beschouwd als rauw, chaotisch en straight in your face.

Lidy Jacobs
 (1959, Heerlen) balanceert met haar werk tussen erotiek en kinderlijke onschuld. Haar fotografie, collages en sculpturen roepen vragen op over seksualiteit, schoonheid, maakbaarheid van het menselijk lichaam en normerende beeldvorming in de massacultuur.

Joseph Klibansky (Kaapstad,  1984), één van Nederlands snelst groeiende kunstenaars, die al eerder werd uitgeroepen tot Nr1 kunstenaar in de -top 5 under thirty-  door artprice.com. Hij fascineert kunstgaleries en verzamelaars over de hele wereld met zijn vernieuwende creaties met felle kleuren. Hij maakt zowel beeldende kunst als schilderijen waarbij het gebruik van nieuwe technieken altijd centraal staat. Zo maakt hij sculpturen middels 3D printing en bestaan zijn ‘schilderwerken’ uit een combinatie van computerkunst, grafische technieken, verftechnieken en digitale beeldbewerking. Deze schilderijen bestaan doorgaans honderden foto’s, die samen een ‘collage’ vormen van een intrigerende en dynamische nieuwe wereld –vaak surrealistisch, eigentijds en met heldere kleuren.

Midden jaren 90 werd Danielle Kwaaitaal (Bussum, 1964) bekend met haar digitaal bewerkte foto’s, waarmee zij de grenzen van de fotografie opzocht. Ze richtte zich met haar werk niet alleen op het traditionele publiek, maar ook op jongeren uit de house- en dancecultuur. Kwaaitaal betovert de kijker met krachtige, poëtische beelden. De schilderachtige kwaliteit die zij in haar foto’s weet te bereiken maakt haar werk volstrekt uniek. Het is dus niet verwonderlijk dat musea en kunstinstellingen in binnen- en buitenland de weg naar haar werk hebben gevonden. Ook zien wij haar werk terug in de publieke ruimte; op vliegveld Schiphol is haar indrukwekkende kunstwerk van maar liefst 450m2 te bewonderen.

Ans Markus
 (1947, Halfweg) is een autodidact. Ze tekende al graag als kind en volgde later tekenlessen om zich te bekwamen in anatomie. Ze verdiepte zich in de traditionele olieverftechnieken en verkoos een realistische schilderstijl om haar verhaal te vertellen. Over ‘Vrouwen die vrij willen zijn’, zoals ze zelf zegt. Ans Markus introduceerde in haar werk een persoonlijke mythologie die een eigen denk-, ervarings- en gevoelswereld omvat. De niet aflatende grondigheid en onbarmhartigheid waarmee zij vanaf 1978 haar zelfonderzoek in een openbaar medium als de schilderkunst heeft doorgezet en daarmee een stem gaf aan breed levende vrouwelijke gevoelens, getuigen van een pioniersgeest. In deze zin is de kunst van Ans Markus niet alleen vernieuwend, maar ook onmiskenbaar authentiek.

Ruud de Wild
 (1969, Hilversum) is al meer dan 20 jaar actief als beeldend kunstenaar, waarbij hij zijn passie voor schilderen onlosmakelijk verbindt met zijn passie voor muziek. Als rode draad zijn ‘samples’ van songteksten terug te zien op zijn doeken. De emoties die de songteksten bij hem losmaken zijn zeer verschillend van aard en hierdoor zijn de kunstwerken doorwerkt en gelaagd.

Niels Smits van Burgst (1970, Rotterdam) is bekend om zijn hedendaagse Genrestukken. Zonder moraal of oordeel schildert hij menselijke gedragingen, of eigenlijk het gedrag dat mensen elkaar graag laten zien. We zien de schilder en zijn vrienden terug in het werk naast anonieme modellen uit gedeelde foto's van internet. Dagelijkse gebeurtenissen zijn stilgezet op een moment dat er niets noemenswaardigs lijkt te gebeuren. Door de snelle schildertoets krijgt die werkelijkheid in de schilderijen een bedrieglijk eenvoudig en luchtig aanzien. 

Nick & Simon
Drie jaar na hun platina studioalbum ‘Sterker’ maken Nick & Simon zich op voor de release van een opvolger. Afgelopen maanden werkten de mannen intensief samen met hun vaste producer Gordon Groothedde aan de tracks voor 'Open'. De eerste single 'Open Je Hart', afkomstig van dit album, ging 28 augustus in release. ‘Open’ werd  op vrijdag 2 oktober 2015 voor het eerst live gepresenteerd in de intieme setting van Rock- en Poptempel Paradiso Amsterdam. Behalve de expositie in de Fundatie en het concert in Paradiso, ging de release van ‘Open’ tevens gepaard met het verschijnen van een eenmalige editie van dé ‘Nick & Simon’, een glossy magazine uitgegeven door New Skool Media. Het zesde studioalbum 'Open' van Nick & Simon ging op 18 september 2015 zowel fysiek als digitaal in release.


  • Vanaf: 18 Sep 2015
  • Tot en met: 03 Jan 2016
  • Locatie: Museum de Fundatie

Bekijk ook deze tentoonstellingen