Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 06 juli 2023
  • Tot en met: 01 augustus 2024
  • Locatie: Gemeentehuis Hardenberg

Ohne Geräusch - Verstilde Amerikaanse stadsgezichten van Freddy Dosh

In 1989 schonk mevrouw Hedwig Dosh-Citroen een groot aantal werken van haar overleden echtgenoot Freddy Dosh (Düsseldorf 1905 – 1955 Hollywood) aan de Provincie Overijssel. Uit deze royale schenking van ruim 500 schilderijen en tekeningen wordt hier een selectie stadsgezichten uit Dosh’s Amerikaanse periode getoond.

Freddy Dosh werd geboren te Düsseldorf in 1905 als Hans Joachim Sohn?Rethel, roepnaam Dotz. Als telg uit een Joodse familie van schilders studeerde hij in de jaren 1920 als schilder aan de Odenwaldschule in Heppenheim. In 1929 nam hij met zijn vrije schilderwerk succesvol deel aan de jubileumtentoonstelling van de Rheinischen Sezession in de kunsthal in Düsseldorf.

Later vertrok Sohn-Rethel naar Berlijn om daar, naast zijn vrije werk, decors voor theater- en cabaretvoorstellingen te schilderen. Om rond te kunnen komen zette hij zijn talent ook in als Geräusche Imitator (geluidsimitator) voor verschillende theatervoorstellingen. Onder de naam Dotz Sohn Rethel,‘de man met de 1000 geluiden’, nam hij onder meer deel aan het Internationaal Cabaret Ping-Pong, een politiek satirisch cabaretgezelschap in Berlijn en Amsterdam uit de Weimar republiek, dat van 1931 tot 1934 bestond. In 1934 reisde hij met het politieke cabaretensemble Die Pfeffermühle door Europa. In deze periode begint Sohn-Rethel als kunstenaarsnaam Freddy Dosh te hanteren, een afgeleide van zijn roepnaam Dotz, waarmee hij zijn schilderijen ook al af en toe signeerde.

Afwisselend verbleef Sohn Rethel vervolgens in Engeland en Amerika. In 1939 emigreerde hij, mede vanwege zijn Joodse afkomst en häet opkomend Nationaal Socialisme in Europa, definitief naar de Verenigde Staten, waar hij in 1946 de Amerikaanse nationaliteit verkreeg. Deze gebeurtenis markeerde hij door zijn naam officieel in Freddy Dosh te veranderen. Eenmaal in de Verenigde Staten behoorde het politieke cabaret tot het verleden. Dosh werkte als geluidsimitator voor radio en televisie en schilderde. De straten en stadsgezichten die Dosh tijdens deze Amerikaanse periode vervaardigde kenmerken zich door hun verstilde leegte.

Freddy Dosh, Gebouwen, 1955, 58 x 71 cm, olieverf op doek

Freddy Dosh, Weg met velden en stad aan de horizon bij avond of nacht, 1955, 60.5 x 76 cm, olieverf op doek

Header detail: Freddy Dosh, Stadsgezicht, 66 x 78.5 cm, olieverf op doek


  • Vanaf: 06 Jul 2023
  • Tot en met: 01 Aug 2024
  • Locatie: Fundatiefusions

Bekijk ook deze tentoonstellingen