Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 28 januari 2019
  • Tot en met: 25 april 2019
  • Locatie: Cibap, Nijverheidstraat 11, Zwolle

Paul Citroen - ZWOLLE

Aan het begin van de vorige eeuw was Berlijn de place to be voor jonge kunstenaars. In de ateliers werd geëxperimenteerd met nieuwe kunstvormen, zoals fotografie, film en collage. Paul Citroen (1896-1983) wordt in de Duitse hoofdstad geboren in 1896. Hij gaat studeren aan het Bauhaus in Weimar, een vooruitstrevende en moderne kunstacademie. Daar komt hij in aanraking met grote kunstenaars als Paul Klee en Wassily Kandinsky. In 1928 verhuist Citroen naar Amsterdam, waar hij les gaat geven aan de Nieuwe Kunstschool en een heel eigen stijl ontwikkelt. 

Zijn specialiteit, in zowel zijn schilderijen als foto’s, is het portret. Hij portretteert gewone mensen, die hij toevallig kende of op straat tegenkwam, collega’s en leerlingen, maar ook familieleden (waaronder zijn vrouw Lien en dochter Paulien). Voor Citroen is een portret maken een manier om tot mensen door te dringen. Hij benadert de mens “als psychisch wezen” en wil de persoon die schuilgaat áchter het portret laten zien.

Yoke Matze, Paul Citroen in zijn atelier in Wassenaar, 1977.

Voor Citroen is een portret maken een manier om tot mensen door te dringen.

Paul Citroen, Portret van Edith Wasserzug-Breslaue, ca. 1930-35.


Museum de Fundatie bezit de grootste collectie kunstwerken  van Paul Citroen. Op deze FUNDATIE
fusion worden zowel schilderijen als foto’s van hem getoond. Er is een portret van de belangrijke Duitse fotograaf Otto Umbehr – die Citroen in 1977 portretteerde en wat vastgelegd werd door Yoke Matze – en er zijn een aantal portretten te zien van fotograaf Nico Jesse, die Citroen erg bewonderde om zijn portretfotografie. Hij zei over hem: “Nico Jesse pakt met het fototoestel het leven bij zijn lurven en het resultaat is: leven.” In Metropolis, een fotomontage van een grote stad, is de invloed van John Heartfield te zien, een andere belangrijke kunstenaar die hij uit Berlijn kende.


FUNDATIEfusions
Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert Museum de Fundatie compacte presentaties op openbare plekken in en buiten Zwolle. 


  • Vanaf: 28 Jan 2019
  • Tot en met: 25 Apr 2019
  • Locatie: Fundatiefusions