Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 01 juli 2013
  • Tot en met: 17 november 2013
  • Locatie: Museum de Fundatie

Pieter Henket - The way i see it

LET OP: DEZE TENTOONSTELLING IS GEWEEST

In 2008 maakte Pieter Henket een foto van popster Lady Gaga, die meteen de cover van haar debuutalbum werd. Het betekende de doorbraak van Henket als internationaal erkende glamourfotograaf. Als icoon van de 21ste eeuw werd de foto in 2010 geëxposeerd in het Metropolitan Museum of Art in New York, de stad waar hij in 1998 als 19-jarige aankwam om te gaan studeren aan de Film Academy. Uiteindelijk was het echter niet de film- maar de fotocamera die hem wereldwijd succes bracht. De eerste grote solotentoonstelling van Henkets fotografische werk is van 1 juni t/m 17 november te zien in ‘Het OOG’, de nieuwe opbouw van Museum de Fundatie.

Henket wordt wel vergeleken met Anton Corbijn. Niet zozeer vanwege de foto’s zelf, die een heel andere sfeer ademen, als wel vanwege zijn beeldbepalende betekenis voor de wereld van glitter & glamour. Zoals Corbijn met zijn beroemde foto’s van U2 en andere sterren de essentie van de jaren negentig wist te vangen, zo creëert Henket het typerende tijdsbeeld van de huidige celebrities. Het is hun wereld die Henket als kunstenaar zo aantrekt en waarmee hij inmiddels onlosmakelijk verbonden is. Naar eigen zeggen had hij nergens anders dan in de Big Apple zijn ambitie kunnen waarmaken: “Als je naar New York gaat met een droom, dan geeft de stad je daar alle ruimte voor. Mijn werkelijkheid is nu zelfs groter dan mijn droom ooit is geweest.”

Zijn foto’s stonden in gerenommeerde bladen als Harper’s Bazaar, Esquire en Vogue. Voor zijn camera poseerden grootheden uit de showbizz als de actrices Mary-Kate Olsen en Kristen Stewart, rapper Nelly, pornoster Sacha Gray en acteur Sir Ben Kingsley. Dat hij zijn vaderland intussen niet is vergeten, blijkt wel uit het feit dat hij op het Nederlands Filmfestival van 2011 zijn favoriete Gouden Kalf-winnaars portretteerde. De status van veel van zijn modellen draagt ongetwijfeld bij aan de magische uitstraling van zijn foto’s, maar anonieme modellen inspireren hem net zo goed. Pieter Henket kan iederéén er als een sexy celebrity uit laten zien. Of het nou gaat om een portret, een modereportage of een erotische scène, door de lens van Henket oogt alles net even mooier en spannender dan in de vaak fantasieloze realiteit van alledag.

Pieter Henket is geen fotograaf die de werkelijkheid ‘betrapt’. In een tijd dat elke telefoon ook een fotocamera is, waarmee het leven met een simpele druk op de knop kan worden vastgelegd, heeft Henket zich juist toegelegd op de manipulatie van de werkelijkheid. Henket regisseert en ensceneert. Daarmee blijft hij als fotograaf toch trouw aan zijn eerste liefde: de film. Op de tentoonstelling in Museum de Fundatie wordt dit gegeven geïllustreerd aan de hand van zijn ‘Interrogation Project’, een serie foto’s en video’s waarvoor hij bekende acteurs en actrices voor zijn camera haalde en hen zogenaamd beschuldigde van een misdaad die ze niet hadden begaan. De verschillende reacties op de beschuldiging werden een staalkaart van menselijke emotie.

Het filmische karakter van zijn foto’s is slechts één puzzelstukje in het grotere geheel van Henkets universum. Door de stilering van zijn onderwerpen, gecombineerd met de manier waarop hij in zijn foto’s licht en kleur mengt, beweegt Henket zich tegelijkertijd op het gebied van de schilderkunst. Hij refereert daarbij op subtiele wijze aan de Hollandse meesters uit de 17e eeuw, die hij als geboren Nederlander van huis uit zo goed kent. Met zijn nog prille oeuvre toont hij aan dat door het opheffen van de traditionele grenzen tussen de kunstdisciplines de mogelijkheden van een kunstenaar onevenredig toenemen en dat zijn werk zodoende tot de verbeelding kan spreken van een tot dusver ongekend groot publiek. 
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij De Kunst een fotoboek over het werk van Pieter Henket, met een inleidende tekst door Els Quaegebeur en vormgegeven door Paul Boudens.

Courtesy Flatland Gallery (Amsterdam/Paris)


  • Vanaf: 01 Jul 2013
  • Tot en met: 17 Nov 2013
  • Locatie: Museum de Fundatie