Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 17 januari 2020
  • Tot en met: 16 augustus 2020
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis, Museum de Fundatie

PIM TROOSTER - DE RENOVATIE

Pim Trooster (1954) is een postmodernist. Met grote vrijheid combineert hij allerlei kunstvormen en creëert hij een heel nieuwe eclectische beeldtaal. Geen medium is hem onbekend. Museum de Fundatie laat de installatie De Renovatie van Pim Trooster zien. Tegelijkertijd wordt in Kasteel het Nijenhuis nieuw en oud werk van hem geëxposeerd, waarin de Zwolse kunstenaar reageert op de collectie van de Fundatie.

Let op! De tentoonstelling in Kasteel het Nijenhuis eindigt op 16 augustus 2020. Het kabinet in de Fundatie Zwolle is te zien t/m 23 augustus 2020. 

DE STENTOR, 15 JANUARI 2020 

De Renovatie
‘De Pierik’ is een deel van de Zwolse wijk Assendorp en is vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw gebouwd voor de huisvesting van personeel van de Nederlandse Spoorwegen. Deze oude spoorwijk, waar Pim Trooster sinds 1995 woont, bestaat deels uit koopwoningen maar voor het overgrote deel uit sociale woningbouw. De woningbouwvereniging die het grootste deel van de wijk bezit, is in 2018 gestart met een ingrijpend renovatieproject. Van alle huurwoningen zijn deuren en raampartijen vervangen. Het ateliercomplex waar Trooster werkt ligt middenin deze wijk. Dagelijks zag hij, op weg naar zijn atelier, het renovatieproces vorderen en startte hij met het ‘jutten’ van mooie stukjes sloophout uit de bouwcontainers. Ook trof hij naast een bouwcontainer drie verhuisdozen tjokvol oude poppen en speelgoedbeestjes, met liefde verzameld maar nu afgedankt als oud vuil. Het raakte Trooster zo, dat hij de poppen aan zijn 90-jarige moeder liet zien waarop zij verrukt zei dat dit soort poppen de ‘Barbies van haar jeugd’ waren in de jaren 30-40, de tijd dat ‘De Pierik’ is gebouwd. Van de mooie stukken sloophout en de poppen heeft Pim Trooster een serie poëtische assemblages gemaakt om zo een nieuwe toekomst te creëren voor afgedankte ‘schatten’. De serie heet De Renovatie en wordt als installatie gepresenteerd in een kabinet op de begane grond van Museum de Fundatie. Pim Trooster, Bewezen Jong Talent, 2019.

Pim Trooster, My fair lady, 2019.

Interventies
In Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe, tweede locatie van Museum de Fundatie, reageert Pim Trooster met interventies van diverse media (puttend uit zijn gedurende 35 jaar kunstenaarschap opgebouwd oeuvre en nieuw gemaakte werken) op historische en recent verworven werken uit de collectie van Museum de Fundatie. In elke kamer van het kasteel voegt hij één of meerdere werken toe aan de opstelling, variërend van tekeningen, beelden, schilderijen, geluidswerken, foto’s, fotokopieën en een videowand. 

Biografie
Pim Trooster (Almelo, 1954) studeerde aan de Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. Eerdere presentaties waren te zien bij o.a. Staircase Gallery New York, ACEC Apeldoorn en Landgoed Anningahof. Verder produceerde hij vier theaterproducties en organiseerde hij als artistiek leider talloze kunstprojecten, hij was adviseur bij het Fonds BKVB/Mondriaan Fonds, scout en gastdocent bij het Sandberg Instituut, jurylid voor de Arti (et Amicitiae) Prijs 2019 en initiator/curator van de eerste editie van de Drentse landschap-biënnale Into Nature in 2016.

Pim Trooster, Zonder titel, 2018-2019.

Pim Trooster, Zonder titel, 2018-2019.


  • Vanaf: 17 Jan 2020
  • Tot en met: 16 Aug 2020
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis

Bekijk ook deze tentoonstellingen