Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 07 juli 2016
  • Tot en met: 31 maart 2017
  • Locatie: Huis voor Cultuur en Bestuur Nijverdal

Portrettekeningen Paul Citroen

In de reeks FUNDATIEfusions is sinds 7 juli in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal een aantal portrettekeningen van Paul Citroen te zien.  

Paul Citroen (1896-1983) was één van de belangrijkste Nederlandse portretschilders van de 20ste eeuw. Hij studeerde in zijn geboortestad Berlijn en aan het Bauhaus in Weimar. Citroen kwam in 1928 naar Nederland, het land van zijn vader. Met zijn ervaringen aan het Bauhaus vernieuwde hij het Nederlandse kunstonderwijs, eerst in Amsterdam, waar hij in 1933 medeoprichter was van de Nieuwe Kunstschool, en vanaf 1935 als docent aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1936 verhuisde hij van Amsterdam naar Wassenaar, waar hij de rest van zijn leven zou blijven wonen. Sinds de jaren ‘30 legde Citroen zich bijna exclusief toe op het portretgenre, zowel in tekeningen en schilderijen als met foto’s. Door de jaren heen tekende en schilderde Citroen honderden portretten. Daaronder bevinden zich vele portretten van bekende Nederlanders. In de jaren ‘70 werd Paul Citroen ook zelf een bekende Nederlander door als portrettekenaar op te treden in de veelbekeken TV-programma’s van Willem Duys. Citroen was geboeid door de mens die schuilging achter het bekende gezicht. Al tekenend en schilderend probeerde hij dieper door te dringen tot zijn modellen.

De getoonde tekeningen van bekende Nederlanders zijn afkomstig uit de nalatenschap van Citroen, die sinds 1995 in bezit is van de Provincie Overijssel en wordt beheerd door Museum de Fundatie.


  • Vanaf: 07 Jul 2016
  • Tot en met: 31 Mar 2017
  • Locatie: Fundatiefusions