

- Vanaf: 06 juli 2018
- Tot en met: 02 september 2018
- Locatie: Kunsthal Hof 88, Elisabethhof 6 – 7607 ZD Almelo
Rob Scholte
Rob Scholte (1958) is een beeldenmaker. Hij ordent en plaatst beelden – uit de massamedia, uit zijn eigen omvangrijke archief – in een nieuwe context, waarmee hij die beelden van een nieuwe betekenis voorziet. Zo gebruikte hij in 1984 het logo van Philips voor zijn schilderij Nachtlicht. Later plaatste hij zichzelf met zijn schilderijen Utopia en Nostalgia in de rij van beroemde Olympia-verbeelders, naast Giorgione, Titiaan, Manet en Ramos. In 1987 schilderde hij een zelfportret als ©-teken, waardoor hij als het ware het beeldrecht verkreeg op dit veelgebruikte symbool. Vaak vindt men in zijn werken tegenstrijdigheden en tegenstellingen die in hun nieuwe context ‘overwonnen’ worden.
Rob Scholte, Diabolo, 2005, acrylverf op doek, 100 x 150 cm, Museum de Fundatie (verworven met steun van de BankGiro Loterij), Zwolle en Heino/Wijhe.
Op deze tentoonstelling zijn 11 werken van zijn hand te zien, waaronder het zesluik Silk Cut uit 2005. Met acrylverf heeft Scholte op zeer precieze wijze vlijmscherpe sneden getrokken in zachtzijden doeken. De oogstrelende stof contrasteert met de venijnige incisies. Dat is wat Scholte als kunstenaar beoogt: provoceren en prikkelen. Door te spelen met het beeld, weet hij nieuwe spanningsvelden te creëren. Ook de twee recent verworven schilderijen Diabolo (2005) en In the Box (2015) zijn te zien.
Rob Scholte, Zonder titel, 1983, acrylverf op doek, 87 x 70 cm, Museum de Fundatie (collectie Provincie Overijssel), Zwolle en Heino/Wijhe.
Naast werk van Rob Scholte wordt een serie oorlogsspotprenten getoond van Jan Sluijters (1881-1957). De complete serie van 77 litho’s is verzameld door Scholte en in 2014 verworven door Museum de Fundatie met steun van de BankGiro Loterij. Sluijters, vooral bekend als modernist en societyschilder, maakte de prenten tussen 1915 en 1919 voor De Nieuwe Amsterdammer. Ze geven een vlijmscherpe analyse van de Eerste Wereldoorlog en de positie van het neutrale Nederland hierin. De werken ademen een uiterst kritische en onafhankelijke geest en maken zowel een politiek als een artistiek statement.
- Vanaf: 06 Jul 2018
- Tot en met: 02 Sep 2018
- Locatie: Museum de Fundatie te gast
Bekijk ook deze tentoonstellingen
-
Beeldentuin
bij Kasteel het Nijenhuis
Kasteel Het Nijenhuis -
Fundatie Collectie: REMIX
Nieuwe perspectieven in het Kasteel
Kasteel Het Nijenhuis -
Fundatie Collectie: REMIX
-
Museum Murals
Street art door Kenneth Letsoin & ONUR
Museum de Fundatie te gast -
JONATHAN VAN DOORNUM
Dark There, Joyful Here
Museum de Fundatie -
PROTO: Jack Brandsma & Hester Oerlemans & studenten
(OP)NIEUW
Kasteel Het Nijenhuis -
De held, de schurk en de waarheid
Een theatrale tentoonstelling van de styrofoam beelden van Folkert de Jong
Museum de Fundatie -
Fundatie Collectie: 80 jaar vrijheid