Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 16 juni 2018
  • Tot en met: 02 september 2018
  • Locatie: Museum de Fundatie, Kasteel Het Nijenhuis

RONALD A. WESTERHUIS - SIZE DOES MATTER

Ronald A. Westerhuis maakt enorme sculpturen van roestvrij staal. Hij is de ontwerper van het Nationaal Monument MH17 dat vorig jaar is onthuld in het herdenkingsbos bij Vijfhuizen. Van 16 juni t/m 2 september 2018 is in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis een groot overzicht te zien van deze belangrijke hedendaagse kunstenaar.

Ralph Keuning, directeur Museum de Fundatie, over de tentoonstelling Ronald A. Westerhuis – Size does Matter

Ronald A. Westerhuis, Circle of life, 2018, rvs, 200 cm (h), collectie van de kunstenaar.


Ronald A. Westerhuis (Tiel 1971) raakte als lasser in de offshore gefascineerd door het materiaal roestvrij staal. Sindsdien maakt hij imposante sculpturen die worden getoond en verkocht van Shanghai tot Miami. De onverwoestbaarheid, de zware structuur en koude uitstraling van rvs lenen zich perfect voor zijn sculpturen. De kunstenaar gelooft niet in grenzen of vooropgestelde regels. Hij werkt vanuit zijn studio’s in Zwolle en Shanghai daarom het liefst op gigantisch formaat. Daarmee zijn de beelden ware landmarks. Ontwerpen voor beelden van 60 meter hoog zijn dan ook eerder regel dan uitzondering. “Het beeld zelf wordt niet beter als het groter wordt, de impact van het beeld wel”, aldus Westerhuis. Door delen van het staal te polijsten creëert hij spiegelende oppervlaktes die landschap, wolkenlucht en toeschouwer onderdeel laten zijn van het werk. 

Ronald A. Westerhuis, Apocalypse, 2017, rvs, Ø 100 cm, collectie van de kunstenaar.

De internationale carrière van Ronald A. Westerhuis begon in 2003, toen hij de vlam ontwierp voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. In 2011 maakte de beeldhouwer in opdracht van Lowlands en de Fundatie RAWSOME!, een 4 meter brede bol met holle spiegels. Voor de Wereldtentoonstelling in 2015 vervaardigde hij een beeld in samenwerking met Daniel Libeskind en in 2020 mag hij Nederland vertegenwoordigen bij de Wereldtentoonstelling in Dubai. De aansprekende en prijswinnende sculpturen van Westerhuis gaan de hele wereld over en zijn te vinden bij galerieën en particuliere verzamelaars zoals prins Albert van Monaco.

Ronald A. Westerhuis, Stepping Stones, 2018.

Ronald A. Westerhuis, Scholar Steel, 2015, rvs, 200 x 100 x 20 cm, collectie van de kunstenaar.

Op de tentoonstelling Size does Matter is een keuze uit zijn beelden te zien. Van compacte werken en wandschalen in de Wolk van de Fundatie Zwolle tot het 9,5 meter hoge Stepping Stones, dat voor het museum op de Blijmarkt geplaatst wordt. Filmmateriaal en tekeningen geven inzicht in het maakproces. In de tuinzaal van Kasteel het Nijenhuis is een presentatie van zijn design, zoals meubels, tafels en andere toegepaste kunstobjecten.

Bij Uitgeverij Waanders & de Kunst is een gelijknamige tentoonstellingscatalogus verschenen, hier te bestellen.

Jason Myers

Onderdeel van de tentoonstelling in Kasteel het Nijenhuis is een selectie werken van de Amerikaanse kunstenaar Jason Myers, afkomstig uit de collectie van Ronald A. Westerhuis. Myers is een multidisciplinair kunstenaar uit Logansport, Indiana en Chicago. Hij studeerde aan Kansas City Art Institute en American University in Washington, D.C. In zijn werk combineert hij traditionele schildersmaterialen met industriële grondstoffen. Staal, hars en met de computer gegenereerde prints vormen vaak de basis voor zijn kunst. Voor Lowlands 2018 vervaardigt Myers momenteel een 20 meter hoog sculptuur.  

Jason Myers

Jason Myers, Intention ###########067, 2015, gemengde techniek en hars op doek. Collectie Ronald A. Westerhuis.


  • Vanaf: 16 Jun 2018
  • Tot en met: 02 Sep 2018
  • Locatie: Museum de Fundatie